PAMFLET. El este cel mai mare hoţ al României!

PAMFLET. El este cel mai mare hoţ al României!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Facem Pamflet, ne ocupăm cu fake-news în mod asumat, însă uneori mai dăm şi ştiri reale. De exemplu, astăzi. Înainte de a începe să citiţi acest text, intraţi pe wikipedia (https://ro.wikipedia.org/wiki/Eugen_Durbac%C4%83), la pagina dedicată lui Eugen Durbacă. Mergeţi la ultimul rând al descrierii. Ei? Cum e? Nu vi se pare că Wikipedia e de gaşcă? Respect Wikipedia! "Eugen Durbacă este recunoscut ca find cel mai mare hoț al Romaniei din toate timpurile". În sfârşit, o instituţie de prestigiu are curaj să spună lucrurilor pe nume. Pe enciclopedia online Wikipedia, în finalul capitolului dedicat omului politic Eugen Durbacă, se spune negru pe alb că "este recunoscut ca find cel mai mare hoț al Romaniei din toate timpurile".

"Trebuie să fim puţin atenţi la nuanţe. Nu se spune că este cel mai mare hoţ, ci că este recunoscut ca fiind cel mai mare hoţ. Adică percepţia oamenilor este că el fură. Nu înseamnă nici că fură, nici că nu fură. Înseamnă doar că cei care au privilegiul să îl cunoască îl recunosc drept cel mai mare hoţ al naţiunii", a explicat psihologul Rică Scorilo. Poate că tocmai această nuanţă face ca respectul pe care îl arătăm Wikipedia să fie ceva mai rezervat.

O fi adevărat? Că Wikipedia mai are greşeli: de exemplu, susţine că Durbacă are doar 75 de ani

Evident, fiind o enciclopedie bazată pe contribuţiile utilizatorilor, există posibilitatea ca unele date să fie eronate. Aşadar, trebuie să luăm cu rezerve ceea ce se scrie acolo. Asta înseamnă că există posibilitatea ca Eugen Durbacă să nu fie "cel mai mare hoț al Romaniei din toate timpurile", ci "cel mai mare hoţ al omenirii din toate timpurile".

Faptul că Wikipedia poate transmite informaţii greşite este demonstrat de alte câteva mici detalii de pe pagina dedicată lui Eugen Durbacă. De exemplu, realizatorul textului susţine că politicianul gălăţean este născut pe 16 mai 1943, când toată lumea ştie că Eugen Durbacă este născut în 1263. Aşadar, încă o dată, vă rog să luaţi cu rezerve tot ceea ce scrie Wikipedia.

Panică în lumea politică: prezicem că azi toţi politicienii îşi vor verifica pagina de Wikipedia

Consecinţele descoperirii pe care a făcut-o rubrica Pamflet nu sunt greu de ghicit. În primul rând, estimăm că până marţi - miercuri cel târziu, fraza va dispărea de pe Wikipedia. "Din păcate, tot ce-i bun durează puţin", a subliniat în avans Rică Scorilo.

A doua consecinţă e că, imediat după ce vor citi acest text (în cazul lui Picu Apostol Roman, după ce i se va citi acest text), toţi îşi vor verifica informaţiile de pe enciclopedia online. Noi am verificat la câţiva şi am rămas dezamăgiţi. Wikipedia chiar minte în multe cazuri: spune despre mulţi că sunt oameni politici.

Ruşine, Wikipedia!

Eugen Furbacă

Alte ruşini şi lucruri demne de respect

CARICATURĂ. Ruşine, Charlie Hebdo! De data asta, chiar au mers prea departe. Editorii de la săptămânalul francez de satiră au publicat o caricatură cu Picu Apostol Roman la Operă.

* Respect, PSD Galaţi! Paginile de Facebook ale organizaţiilor PSD Galaţi nu au distribuit postarea cu "20.000 de nesimţiţi au huiduit-o pe Halep". Administratorul paginii PSD Galaţi se apără, susţinând că sub biroul lui Liviu Dragnea nu avea net.

* Ruşine, Florin Pâslaru! Deşi a dus la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, câteva mii de oi, nu a muls niciuna ca să doneze laptele la Cantina de Ajutor Social.

* Din nou, respect Wikipedia! Primarul Ionuţ Florin Pucheanu nu are nici măcar un articol pe enciclopedia online.

* Ruşine, Klaus Iohannis! Ca să câştige timp cu aplicarea deciziei CCR, preşedintele ţării a trimis motivarea la tradus în germană, că nu înţelegea nimic.

* Respect, Ionuţ Pucheanu! Festivalul "Rock la Dunăre" se face şi anul acesta, deşi cei care au aprobat bugetul ascultă doar manele.

Il est Şarlă

Politiceni a căror absenţă e de respectat

Florin Popa, Lucreţia Roşca, Marius Mărgărit, Cătălin Cristache, Ionel-Daniel Butunoi, Nicolae Marin, George Edward Dircă şi George Stângă. I-am enumerat doar pe parlamentarii de Galaţi de care nimeni nu a mai auzit nimic în ultima vreme. Aceşti politicieni mai există? Se ocupă cu ceva? În afară de faptul că o dată pe lună se duc la bancomat să vadă dacă le-am băgat banii pe carduri. Hai, mâna sus cine a mai auzit ceva de vreunul! Cum? Nicio mână sus? Nimic?

Absent ne-a motivat

Spovedanie Cool de Submarin Cosorescu

Put a gunoi şi-a incultură,/ adică sunt un democrat

care-a halit numai lătură,/ bostan cu perje şi rahat!

Miros adânc a pestilenţă/ de prost, de stat şi de partid,

mi-s hahaleră cu licenţă,/ nemernic spermatozoid

care pândeşte pe fereastră/ orice moment, orice ovul

pentru prosperitatea voastră:/ toţi paraliticii mei cool!

Mă doare-n cursa de Craiova/ şi în curbura de Carpaţi

şi-n pupa-vorba populară/ că sunteţi nişte indignaţi

urlând în van "jos puturosul!/ jos panarama cu mustăţi!

jos jaful! jos democraţia!".../ eu fur şi put, eu put şi fur

fiindcă eu fac legea-n ţară,/ iar tu zadarnic mă arăţi

cu deştu-n colo şi încoace.../ fărmarea ţării merge şnur!

Sunt hoţ şi trădător de ţară,/ caraghios, cocoş castrat,

put a gunoi şi-a incultură.../ adică sunt un democrat!!!

Vocea cetăţeanului, vocea politicianului

N.R. Cu puţine momente înainte de închiderea ediţiei, am constatat că nu am fost singurii care au "remarcat" profilul din Wikipedia al politicianului gălăţean, iar cineva a sesizat enciclopedia, astfel că ultimul rând a fost şters. Pentru conformitate, însă, am păstrat print-screenul paginii, aşa cum a arătat ea pe parcursul întregii săptămâni.

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 

Citit 6731 ori Ultima modificare Luni, 18 Iunie 2018 10:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.