Pamflet. Județul Galați a rămas fără alcool!

Pamflet. Județul Galați a rămas fără alcool!
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Ghinioanele se țin lanț, nenorocirile nu vin niciodată singure: condițiile meteorologice aproape fără precedent au "sigilat" beciurile și așa-zisele crame din întreaga zonă, vinul și rachiul, adică râul și ramul de Covurlui, rămânând îngropate cine știe unde. Autoritățile vor fi obligate să cheltuiască banii rămași de pe urma bieților oameni care se vor apuca de muncă, renunțând astfel la ajutoarele sociale.

Nici molan, nici țuică de prună

Cine ar fi crezut că iarna 2018-2019 va scoate județul Galați din șanț? Mai ales că bugetul pe acest an n-a fost încă votat, deci nici autoritățile județului nu știu ce investiție să deruleze în lunile următoare... Emisiunile de genul Exatlon, Schimb de soacre etc. s-au dezmorțit, filmele cu bătaie și mitraliere rulează în fiecare seară, așadar era întrunit cadrul ideal pentru o ieșire corespunzătoare din sezonul hibernal. Doar să cobori în beci, să mai dai un cep și tot așa, căci strugurii s-au făcut cu nemiluita în toamnă. Pararela 45, paralela vinurilor roșii, iubește județul Galați, dar nu putea să umble și iarna la prognoza meteo. Prin urmare, degeaba "s-a făcut", cum zic gospodarii prin septembrie-octombrie, dacă în ianuarie, o dată la douăzeci de ani, ți-l fură poleiul. Și nu numai molanul, ci și țuica sau rachiul de prună sau tescovină.

Aprovizionare proastă și la bufete

Stratul gros de gheață din ultimele zile a acoperit străzile și trotuarele, dar în mediul rural nu prea există nici unele, nici altele. Cea mai mare lovitură primită de ai noștri de la țară s-a resimțit la gura pivniței, fenomenul "freezing rain" acoperind fără milă orice intrare: nici măcar un ochi de geam n-a rămas dezvelit pentru recuperarea "aurului" de Corod, Cudalbi și Rediu. Unii țineau la dos și slana, jumările sau chiar carnea de porc tăiat în momentul în care fusese anunțat focarul de pestă porcină africană, dar fără mâncare poți rezista, zic și specialiștii. Cataclismul a fost resimțit pe întregul teritoriul covurluian, nici măcar un litru de alcool nemaifiind "accesat" de patru-cinci zile. Cum nu s-a putut circula, nici măcar bufeturile sătești nu s-au putut aproviziona.

Sevraj, serviciu...

Încă de vineri, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Galați a fost asaltată de oameni care nu mai ieșiseră de ani buni din propria curte. Rămași fără "obiectul muncii" de mai bine de 48 de ore, perioadă în care se instalează sevrajul (fi-r-ar ea să fie de gheață!), alde nea Ion, Vasile și Gheorghe au decis să-și ia serviciu! Prin urmare, județul nostru va rămâne fără mulți asistați social: există un deficit imens de forță de muncă și n-ar fi de mirare dacă Galațiul va primi în scurtă vreme o cerere de intrare în Alianța Vestului. Se ridică, însă, o mare problemă. Cum bugetul pe 2019 n-a fost încă stabilit, administrația județeană va trebui să gestioneze fondurile care până mai ieri aveau o destinație precisă, și anume simple ajutoare sociale. Doamne ferește de vreo bucată din Autostrada Moldovei... Ne temem în van, e treaba Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Somnul de beci

Ortopedul pune osul la treabă

* Fenomen șocant în municipiu: stratul consistent de polei format săptămâna trecută a fost întâlnit din belșug și pe trotuare, cu toate că pe porțiunea rezervată circulației pietonilor sunt mașini parcate. Poliția a deschis o anchetă în acest caz.
* Gălățenii care au ajuns la urgențe în zilele de vreme extremă susțin că la alegerile din acest an vor vota un ortoped. Chiar și la prezidențiale. Argumentul e forte: omul i-a ajutat să pună iarăși osul la treabă. E bun și de slogan electoral.
* Se aude că unii dintre concitadini s-au așezat doar din snobism la coadă la Urgențe: nu știau ce se dă, mai exact ce se plătește. Trezoreria a rămas în centru, lângă Romarta.
* Medicii anunță că românii care s-au ales cu fașă ghipsată sau cu atelă, din cauza drumurilor alunecoase, nu sunt imuni în fața virusului gripal. Dar cine mai iese a doua oară din casă pentru vaccinare?
* După ani verzi, Patinoarul Artificial de pe bulveradul George Coșbuc n-a mai fost un reper. Cum să spui că ești la patinoar? N-ar înțelege nimeni, nici GPS-ul, pe o asemenea vreme.
* Ploaia înghețată a lăsat localnicii din Brăhăşeşti, Munteni, Ţepu, Ghidigeni, Gohor şi Cosmeşti fără energie electrică. Veste bună: zilele fără curent nu vor fi facturate.
Cash-Tag

Caracatița de parbriz, o păcăleală

Știrea conform căreia municipalitatea va închiria pe bani mulți un dispozitiv de blocare a parbrizului mașinilor parcate de-a-n boulea (face aproximativ 150.000 de lei) este fake-news. Oamenii care se ocupă de destinele orașului au avut chef de caterincă, termen folosit nu numai în intersecție. De fapt, primarul și directorașii săi nu știau cum să anunțe că, de fapt, pregătesc ridicarea a mii de locuri de parcare. În lumea civilizată, unde se află și Galațiul, asta n-ar mai fi o știre, de aceea a fost scornită faza cu dispozitivul de parbriz.
Fake(-news), Ianke și Cadîr

Cenuşăreasa (I) (aceasta, nu aceea) de Submarin Cosorescu

Din balcon, din întâmplare, din iubire, de pe gard
urmăresc femeia-turbo şi pândesc femeia-hard...
am, aşa, un fel de poftă să le văd cum se comportă
când le clocoteşte rockul şi maneaua prin aortă,
cum le susură-n viscere şi-n gâtlej şi-n carotidă
decibelii, destrămarea, zbânţul, cota/biţii care
se strecoară în ovule şi rămâne, fiecare,
în virtutea con/damnării şi-n prostia ei, gravidă...
şi-uite, astfel, se-nmulţeşte şi des creşte doamna silă
pe când liniştea-n strâmtoare stă sfărmată şi umilă!

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2486 ori Ultima modificare Marți, 29 Ianuarie 2019 00:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.