Cuiul din conservă face marele anunț. Se face podul, dar nu la Brăila! PAMFLET

Cuiul din conservă face marele anunț. Se face podul, dar nu la Brăila! PAMFLET
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Primăvara anului 2019 vine cu un damf inegalabil de infrastructură: vineri, la ora 15, românii au cerut în stradă sau pe lângă birouri ridicarea de autostrăzi, cea a Moldovei fiind vedeta grevei de un sfert de oră, însă o întâmplare senzațională petrecută în județul Galați la mijlocul săptămânii precedente dă peste cap Master Planul General de Transport: proiectul podului peste Dunăre avansează cât ai zice „pește prins în perioada prohibiției”.

Alegoria care schimbă situația

Businessman-ul Mandachi de la Suceava și al său metru de autostradă mai pot aștepta. Orice român își dorește traversarea țării în timp record, indiferent de zona din care purcede, iar campania #șîeu a fost expresia multor frustrări lăsate la dospit în cei 30 de ani post-decembriști. Pe lângă drumuri, e nevoie și de aeroporturi, școli, spitale, săli de sport etc. Sau de sex, drugs & păcănele, ca să ne aducem aminte de wish-list-ul viceprimarului gălățean Picu Apostol Roman. Cu două zile înaintea grevei din 15 martie, o întâmplare nemaipomenită din județul Galați scoate Autostrada Moldovei din cutia priorităților. Înainte de toate, o alegorie izvorâtă parcă dintr-un univers paralel anunță construirea în regim de urgență a podului peste bătrânul fluviu și, țineți-vă bine, investiția nu se va face la Brăila!

„Oamenii sunt puși pe fapte mari”

Anunțat la nivel oficial, apoi cântat la televizor în prime-time, proiectul podului peste Dunăre ar fi trebuit să atragă deja zgomotul de buldozere în sud-estul României. Serile trecute, vacarmul nedeslușit de pe platforma combinatului siderurgic părea să marcheze începutul lucrărilor, însă planetele s-au aliniat cu fața în altă parte. Un gălățean din Hanu Conachi a descoperit într-o conservă de pește un cui metalic, minune care într-un fel rezona cu metrul de autostradă inaugurat de omul de afaceri sucevean. „E alegorie, mamă, e clar că e o minune de pe altă lume! Așa ceva n-am mai pomenit, e lucru necurat, aș zice, dar prefer să nu mă pronunț. Oricum, anunță lucrare mare, e cui gros... Nu vedeți că e și îndoit? Oamenii sunt puși pe fapte mari, da, ar putea însemna ridicarea unui pod”, a încercat să ne explice Mama Nimfa, una dintre nepoatele Mamei Omida, domiciliată la Satu Costi, lângă municipiu.

Verdictul, dat cu ajutorul magiei negre

Cuiul din conserva de șprot în ulei, cuiul alegoric, așa cum i-am spus după vizita la Mama Nimfa, a fost văzut și descântat și de alte vrăjitoare din zonă, toate „deliberând” că bucata de metal prevestește o lucrare de anvergură, cel mai probabil un pod peste Dunăre. „Da, e cui în conservă de pește, deci e vorba de construcție pe apă, mamaie. Se face, așa e, peste Dunăre, dar nu la Brăila, mânca-v-aș curiozitatea voastră, și nici la Galați. Nu vedeți că e făcută conserva în Slovacia? La Bratislava se face podul, acolo unde e deja unul, Podul Lafranconi, mai interesați-vă! Celelalte vrăjitoare nu v-au zis unde se face că nu știe să citește și s-a uitat ca proastele pe etichetă”, s-a exprimat și o doamnă cu zeci de ani de magie neagră în spate. Carevasăzică, Master Planul General de Transport trebuie să țină cont și de părerea ghicitoarelor: mai întâi să nu se facă Autostrada Moldovei, apoi să nu fie realizat podul de la Brăila.

Miriapodul Peste Dunăre

Pamflet în versuri

SAECUREA (alde fleaşcă) de Submarin Cosorescu

Cică-s elevi, cică se duc la şcoală

să-nveţe pentru patrie şi pentru

izbândă-n viaţă...iată-i, prea/sărmanii,

cum scuipă de la margini până-n centru,

cum huruie de şmecheri prin tramvaie, 

zvârle şi urlă, behăie, se strâmbă,

sunt fleaşcă de lectură...şi eforturi

fac multe-n grup, cu degetul pe drâmbă!

Staţi mai încet, cuminţi şi mai cu minte – 

le zic frumos, aşa, doar într-o doară – 

se simt jigniţi în sinea lor înaltă

şi mă împing, victorioşi, pe scară...

şi-mi fac aşa, cu degetul...ştiţi bine...

voi i-aţi gândit şi i-aţi prăsit aiurea,

voi le-aţi furat cerneala, creta, cartea,

mila, respectul...şi le-aţi dat SECUREA!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

#ȘștEu, adică mucles, e vremea mea!

* Câțiva dintre directorii de instituții gălățene, în principal fostele regii autonome care funcționează în strânsă legătură cu municipalitatea, au umblat la hash-tag-ul afișat de români pe 15 martie, la ora 15. Din #șîeu, tinerii social-democrați aflați acum pe val și-au confecționat un #ȘștEu, care se traduce simplu: mucles, e încă vremea mea! 

* Mulți dintre gălățenii care nu frecventează secția de vot și care se feresc de eticheta de moldovean, având în bagajul lexical cutume ardelenești sau de București, s-au pozat de dragul tendințelor cu logo-ul #ȘiPăMini. De aceea, niciun brăilean n-a zis #șîeu: e prea mare frica de includere în Moldova a orașului de peste dig.

* Un camion cu nisip s-a răsturnat lângă casa de apă din Țiglina, mai jos de Sala Siderurgistul, iar trecătorii au crezut că Primăria inaugurează în glumă un metru de plajă. Gurile pofticioase din oraș erau pregătite să bea în cinstea evenimentului un metru de bere.

* Ca să-și poată câștiga mai ușor meciurile de pe teren propriu, promovarea în Liga a II-a fiind deja o himeră, conducătorii echipei de fotbal Oțelul vor lungi terenul cu fix un metru. Și va avea și mai multe benzi, pentru derutarea adversarului.

Haț Tag

Netflix, la pachet cu biletul Transurb

Societatea de transport în comun Transurb a decis să ia măsuri după protestele călătorilor nemulțumiți de dispariția biletelor cu o singură călătorie. Prin urmare, de la 1 aprilie, se va reveni la biletul pentru un singur drum, dar acesta va costa 70 de lei: 2 lei biletul + 68 de lei abonamentul pe o lună la Netflix.

„Mi se pare un preț foarte bun, mai ales că Netflix se poate vedea și pe 4K Ultra HD”, a comentat directorul general Transurb, Mihai Cadinoiu. 

Abonamemento Mori

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3406 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 18:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.