PAMFLET. Măcel la deschiderea Bibliotecii Estivale!

PAMFLET. Măcel la deschiderea Bibliotecii Estivale!
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

"Tigaie frumoasă, cinste cui te-a ambalat...". Gurmanzii ar fi savurat acest vers al lui Tudor Arghezi, al acelui Arghezi al mileniului al III-lea, doborât de consumerism. Slavă Cerului că Galațiul, așa-zisul oraș industrializat forțat în anii comunismului, propune altceva: o bătaie, mai mult de argumente, la coadă la diverse apariții editoriale.

Galvanizare sau nichelare? Asta-i întrebarea

Tudor Arghezi, dacă ar fi trăit în Brăila (că e proaspătă mostra de nesăbuință din orașul vecin), cu un venit mediocru, probabil ar fi scris altfel. S-ar fi uitat mai mult la Master Chef și la TV Paprika, comercialul și nevoia de a umple ghiozdanul de sub cutia toracică l-ar fi absorbit, i-ar fi tăiat aripile lirice. Astfel, ne-ar fi lăsat moștenire următorul vers: "Tigaie frumoasă, cinste cui te-a ambalat...". Sau galvanizat, ori nichelat, în funcție de necesități. Am fi fost mai triști și mai îmbuibați, am fi fost imuni la ridicol, planeta ne-ar fi mulțumit din adâncurile ei la venirea Apocalipsei: "Duceți-vă la naiba să vă pieptene!". Totuși, situația e alta, chiar dacă recent ne-au fost servite imagini în mișcare cu brăileni rupându-și coastele la un magazin de tigăi cu prețuri promoționale. Galațiul e în altă epocă, reclamă un statut diferit, ar merita titlul de capitală culturală a bătrânului continent.

Inginerul chimist, fost rugbist

Zilele trecute, de pildă, la deschiderea Bibliotecii Estivale din Grădina Publică, a fost nebunie: oamenii s-au călcat în picioare pentru cărți și pentru a-și câștiga dreptul de reînnoire a permisului de cititor, imaginile nemaiîntâlnite devenind virale atât în Europa, cât și la televiziunile din Statele Unite ale Americii. "Dați câte două volume, ca să ajungă până în spate!", a fost una dintre lozincile preferate de oamenii așezați la coadă încă de la ora 3 a dimineții. "M-am trezit, taică, cu noaptea-n cap, ca să ajung aici, înțeleg că se aduc noutăți de la Editura Sapiens, că nu prea-l halesc pe Liiceanu, cu Humanitasul lui. Am făcut rebus și sudoku, am citit și câteva pagini din Cristoiu, ca să-mi păstrez mintea antrenată, să am mereu viu exemplul de cum nu trebuie să scrie cineva, am făcut polemică împreună cu alți intelectuali, d-astea", ne-a povestit, epuizat, dar cu bucurie în ochi, un pensionar, fost rugbist și inginer chimist.

Când umorul e abstract

La doi pași de el, două domnișoare cam pe la 22-25 de ani erau consternate de nivelul glumelor spuse în mulțimea care aștepta să intre pe poarta Bibliotecii: "La coadă la televizoare mi s-a părut mai OK, am auzit câteva bancuri cu Bulă foarte faine, ne-am prăpădit de râs. Aici, în schimb, umorul e prea abstract, nici nu ne-am băut cafeaua, de ce să ne forțăm imaginația ca să pricepem glumele?". Ne-au recunoscut într-un târziu că n-ar fi dorit să împrumute nicio carte de la "V.A. Urechia", veniseră doar pentru câteva selfie-uri și pentru că, trebuie să recunoaștem, dă bine să fii văzut într-un asemenea meleu. Altfel, intelectualii, până să vadă semnul de carte, au proferat și expresii de cotor: "Nu ne mai stimulați atât masa musculară, înfrânați-vă!/ Huooo, spiritualilor!/ Cel care eludează coada trebuie să țină cont de următoarea ipostază: mama sa e part-time în vecinătatea carosabilului, iar taică-su e leit Elton John". 

Editura-vura

Zarul sare din schemă

* Oamenii de rând, niște bieți cititori, protestează vizavi de rigiditatea programului de vară al bibliotecii "V.A. Urechia", sediul central și filialele funcționând după alt orar în perioada 24 iunie - 8 septembrie. "Păi, ce facem, domnule? Nu e destul că și-a modificat Transurb orarul? Măcar puteam împrumuta niște cărți, cât stăm în stație să așteptăm autobuzul. E bătaie de joc, se dorește să rămânem inculți, deci proști, deci manipulabili, deci exact ce suntem", au comentat aceștia, pe rețelele de socializare.

* Toate măcelăriile din oraș vor deveni papetării, iar casele de pariuri se vor transforma în săli de lectură. I se va da Cezarului ce-i al Cezarului, iar zarul va sări din schemă.

* Avizierul de la parterul imobilelor de locuit din Galați, întâia lectură a românului decenii la rând, va avea mai multe pagini și nu va mai fi prevăzut cu fotografii. Cu poze, cum spuneam în clasa I, când cititul părea mai ușor la vederea unui chip între rânduri. Și nu e vorba de acel individ care zâmbea trufaș din pagina 3.

* Ca să nu mai adoarmă la volan, județul Galați fiind renumit pentru accidente rutiere de tot felul, conducătorilor auto le este recomandat să nu mai treacă pe la bibliotecă înainte de a pleca la drum.

Ai carte, ai parter

Galațiul rămâne fără Sarajevo

Nu este corect ca abia acum, după ce a fost finalizat proiectul de demolare, să fim anunțați că poligonul de război de pe bulevardul Coșbuc purta un nume. I se spunea Mehid, fosta Întreprindere Mecanică de Echipamente Hidraulice... Cinefilii urbei, pasionații de jocuri de tip shooter, veteranii de război, realizatorii paginii de Pamflet, cu toții am crezut că acolo era un colț de Sarajevo, platoul de filmare a unor producții care să țină Galațiul în picioare din punct de vedere economic. Dumnezeu să te ierte, Mehid, și pe tine, dar și pe cei care te-au tolerat atâta vreme!

Mehidos

Lady Apatia Lehamite de Submarin Cosorescu

O lady între şapte vârste, cu capul gol şi mititel,

auriferă, guralivă şi mirosind a ostropel,

sedusă şi abandonată, sulemenită violent...

zbiară-n tramvai, acidulată: închideţi geamul, că-i curent!

O lady pasteurizată, cum şi acea din primul rând,

la capul unui blând cadavru nerăbdător şi emanând

fiori de greaţă, dă din coardă prin spaţiul/timpul pestilent,

dă cu mânie sacrosanctă: închideţi geamul, că-i curent!

În toaletele comune din gări, cu muşte şi ţânţari,

când mirosul îţi intră-n oase şi nu mai eşti deloc ce pari,

când n-ai ce face, pasămite, şi trebuie să faci urgent,

auzi o lady transcendentă: închideţi geamul, că-i curent!

Ori unde-i slin şi îmbâcseală, în tren, de pildă, or, mă rog,

unde putoarea te doboară de zici că n-ai avut noroc,

te ocoleşte orice şansă de oxigen, devii client

lehamitei când lady urlă: închideţi uşa, că-i curent!

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 

Citit 2176 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iulie 2019 00:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.