Cinci moduri în care stresul îţi afectează viaţa sexuală

Cinci moduri în care stresul îţi afectează viaţa sexuală
Libido scăzut şi sex de proastă calitate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Efectele stresului sunt insidioase: îţi afectează sănătatea fizică, mentală, dar şi relaţia cu partenerul tău, iar faptul că dăunează vieţii sexuale, dar în acelaşi timp poate fi vindecat de aceasta, complică şi mai tare lucrurile. „Huffington Post”, împreună cu sexologul Logan Levkoff”, a identificat cinci moduri în care stresul îţi poate afecta viaţa sexuală.

Hormonul asociat cu stresul ne poate afecta metabolismul, iar dacă ne îngrăşăm, acest lucru ne face să ne simţim prost în legătură cu corpul nostru. Dacă nu ne place cum arătăm, cu greu vom vrea să ne dezbrăcăm în faţa partenerului, iar asta creează un cerc vicios: o părere cât mai proastă despre corpul nostru duce la mai puţin sex, care rezultă în mai multe probleme în cuplu, este de părere Levkoff.

Afectează libidoul

Până acum ştim că hormonii ne afectează corpurile în numeroase moduri, începând din copilărie, adolescenţă, sarcină, menopauză şi nu numai. Cortizolul este unul dintre hormonii produşi de stres, de care corpul nostru are nevoie în doze mici şi pentru scurte perioade de timp. În cazul în care nivelurile ridicate de cortizol sunt produse pentru o perioadă prelungită, acestea ne suprimă hormonii sexuali, ceea ce rezultă într-un libido mai scăzut.

Relaţia de cuplu, pusă sub semnul întrebării

Atunci când suntem stresaţi, nu avem o atitudine plăcută pentru cei din jur, iar asta ne poate afecta relaţia cu partenerul, pentru că avem tendinţa de a refula şi de a ne vărsa năduful pe cine nu trebuie. Nimănui nu-i place să fie ţinta unei asemenea atitudini.

Alcool în exces, sex de proastă calitate

Nu este o surpriză faptul că mulţi oameni folosesc alcoolul pentru a evada, iar aşa cum bărbaţii au probleme cu erecţia, după ce au băut acel pahar în plus, nici femeile nu sunt scutite de inconveniente. După cum a fost dovedit ştiinţific, alcoolul deshidratează, acest lucru făcând lubrifierea foarte dificilă. Fără o lubrifiere adecvată, sexul este dureros, făcând atingerea orgasmului imposibilă pentru femei.

Afectează ciclul menstrual şi fertilitatea

Stresul poate avea un impact negativ asupra glandei pituitare, care la rândul său controlează tiroida, glandele suprarenale şi ovarele. În cazul în care ovarele noastre nu funcţionează corect, ciclul menstrual va fi afectat, putând deveni neregulat sau chiar oprindu-se pentru o perioadă de timp (această afecţiune se numeşte amenoree şi dacă este provocată de stres, nu durează mult). Dacă încerci să rămâi însărcinată, trebuie să încerci să micşorezi volumul de stres, deşi şi asta poate fi greu pentru că lucrurile legate de sarcină sunt printre cele mai stresante posibile.

Citit 1605 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2019 17:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.