Galațiul introduce vinieta ”Indigen”. Soluție salvatoare pentru bugetul municipalității. PAMFLET
Foto: Colaj

Galațiul introduce vinieta ”Indigen”. Soluție salvatoare pentru bugetul municipalității. PAMFLET
Un prim moldovean ștanțat la intrarea prin Vama Oancea cu noul logo al Galațiului
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ca să scăpăm de vorbirea cu accent, fie că e „di ci”, „di și”, în funcție de rădăcinile moldoveanului cu care intri în dialog, pronunțarea vrânceanului sau a vasluianului fiind diferită de tonul de Cahul sau Chișinău, sau „pă mine m-ai pierdut”, influență de tip brăilean, dar și pentru a strânge bani în visterie, Primăria Galați a inventat o taxă-minune.

Nu mai e o problemă poluarea

Proiectul „Oxigen” lansat de Primăria Bucureștiului nu-i va descuraja pe gălățeni să ajungă cu mașina până în buricul centrului istoric al Capitalei. Și nici nu vor plăti prea mult ai noștri: ieși măcar o dată pe săptămână la marginea bulevardului ca să vezi ce bolizi se succed pe ambele sensuri! Ori au fost mărite până la refuz lefurile în Combinat (ăsta e fake news curat!), ori industria subterană a atins cote inimaginabile. Orice proxenet care se respectă nu poate să mai meargă cu un autoturism cu o normă de poluare sub Euro 5, iar intelectualii din zonă vor călători spre Capitală tot cu trenul sau la ocazie. Astfel, am reușit să explicăm în câteva fraze de ce urbea noastră n-are nevoie de asemenea proiecte: după potolirea activității Sidexului, poluarea nu mai este o problemă reală.

N-ai buletin de Țiglina? Plătești

În schimb, autoritățile locale, care se luptă cu sărăcia evidentă din bugetul municipiului, au reușit un patent uimitor: vinieta "Indigen", găselniță care va purifica accentul, cutumele și... legumele. E mai mult de dragul rimei, invenția Primăriei Galați având nevoie și de un slogan pentru implementare. "Știm cu toții că orașul nostru este tranzitat, deşi n-are nicio legătură cu turismul. Prin urmare, dacă vii în Galați și nu ai buletin de Țiglina sau Mazepa, ca să dau doar două exemple, achiți o taxă de 10 sau 15 lei pe zi. Nu mi se pare mult", explică primarul Ionuț Pucheanu, un fan al vinietei "Indigen", chiar dacă ideea nu-i aparține. Se pare că i-a șoptit-o un tânăr membru PSD, fugit între timp la liberali.

Brăilenii puteau achita la Mec

Se naște următoarea întrebare: cum va fi obținută vinieta la intrările dinspre dig, de la sensul giratoriu dinspre Tecuci, în Bariera Traian și pe Calea Prutului? „Di ci” sau „di și”? Moldovenii de peste Prut vor putea achiziționa ștampila imediat ce vor trece pe la Giurgiulești sau la Vama Oancea, brăilenii au avut până de curând șansa de a intra în legalitate la Mc Donald’s (între timp s-a deschis unul și în orașul vecin, deci s-a complicat procedura), iar ceilalți străini de Porto Franco, așa cum era supranumit târgul nostru, plătesc pe Faleza Dunării sau la Metro, Dedeman etc., în funcție de nevoile care îi împing spre Galați. De pildă, în Piața Rușilor din apropierea Mehid, dar și în Micro 17 vor fi instalate tonomate de viniete, în aceste puncte existând un flux continuu de solicitări.

Moldoveni Vidi Vici

Pamflet în versuri

NEAM SUIN (certificat de calitate) de Submarin Cosorescu

sunt farfara de cursă lungă,/ şi trădător de neam, şi hâd,

mă bălăcesc în zoaie calde,/ îmi rugineşte sârma-n rât,

şi am driblat mereu ignatul,/ sunt antrenat de-un venetic

la fel de gras şi prost ca mine,/ cu acţiuni la inamic

mi se înfundă microfonul/ când grohăi, când guiţ şi eu

să nu se pară că nu-mi pasă/ de ţara dimprejurul meu -

să nu se pară că pământul/ patriei nu-i îmbelşugat,

râm cu tandreţe, las în urmă/ splendide vravuri de rahat

ce trai avan, ce bine-mi pare/ că sunt stăpân parlamentar,

că mă iubesc toţi erbivorii/ şi carnivorii la scrutin -

sunt farfara, schimb zilnic sârma,/ am legătură la ciurdar,

mă doare-n sfârlă cu tot neamul/ meu emblematic şi suin

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Râzi, ha? Ești sută la sută de pe-aici?

* Curățarea limbii de Galați chiar nu e un moft, mai ales că Moldova a fost adusă cu de-a sila în acest vechi port la Dunăre. Și mai deranjant decât un „di și” de Cahul e „pă”-ul de dincolo de dig, formă toxică sub care prepozițiile brăilene abia mai sunt întâlnite în București.

* Dacă ai râs după citirea textelor din această pagină, ar trebui să cauți cu atenție la umbra arborelui genealogic al familiei tale. Nu cumva te-ai născut în Micro 38 după venirea părinților tăi din județul Botoșani în epoca de industrializare forțată a orașului? Hm, este că acum nu mai ai chef de distracție? Ne temem că ești bun de plată.

* Cu toate că sunt din județul Galați, se pare că agricultorii din comuna Matca vor fi taxați la intrarea în municipiu. Măcar la noi ar trebui să aducă roșii crescute natural, nu în sere... Dar ei chiar își permit să scoată un ban din buzunar.

* Asta e culmea! Un consilier local PNL a propus ca și cetățenii din Micro 40 să fie considerați non-gălățeni. Nici bine n-ați văzut moțiunea de cenzură trecută și deja vă puneți cu biciul pe oamenii de rând?

* Viceprimarul Picu a fost tentat să nu voteze acest proiect. Credea că „Indigen” e numele vreunui pesticid, iar domnia e mai mult cu bio, cu eco.

Prepoziția Copilului

Niciun autobuz Transurb n-a întârziat!

Veste mai puțin obișnuită: ieri, nici măcar o cursă a societății locale de transport în comun n-a întârziat în stație, cele mai multe fiind de o punctualitate japoneză. La 10.40 trebuia să fie în punctul X? Așa s-a și întâmplat. N-ar trebui să aplaudăm normalitatea, însă am căutat explicații la conducerea Transurb. Un șef de autobază, prins de activitățile din ultima perioadă, susține că „nenorocirea” (sic!) a fost cauzată de schimbarea orei: “Trebuia să ni se spună că trecem la ora de iarnă și nu s-ar mai fi întâmplat așa ceva.”

Hora de Iarnă

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2843 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2019 01:02

Mai multe din această categorie: