Festivalul Scrumbiei, regretat și de Bruxelles. Pe cine deranja Untold-ul de Galați? (PAMFLET)

Festivalul Scrumbiei, regretat și de Bruxelles. Pe cine deranja Untold-ul de Galați? (PAMFLET)
Așa ne mor tradițiile, dacă nu avem grija lor. Ne rugăm ca noul coronavirus să dispară cât mai repede, că de Festivalul Scrumbiei nu ne putem lepăda
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Noroc cu doamna Ursula von der Leyen de la Comisia Europeană, altfel n-am fi trecut prea repede peste nenorocirea de anul acesta. O sărbătoare de Florii fără serbarea câmpenească patentată de cunoscutul politician local Florin Pâslaru e precum nunta fără două mirese.

Ce bun ar fi fost macroul!

Anul acesta ar fi ajuns la ediția a XIX-a: asta tradiție, nu doi-trei ani de Untold, cu zeci de mii de oameni care îi deranjează pe locuitorii Clujului, cu nopți pierdute și toate celelalte! Festivalul Scrumbiei, un model de cum trebuie să scoți oamenii la iarbă verde și voie bună, a fost anulat pentru prima dată de la inventarea sa de către fostul parlamentar gălățean Florin Pâslaru. Ne vine să întrebăm până la Noua Ordine Mondială: pe cine deranja, domnilor, o asemenea sărbătoare câmpenească, mai ales că pica an de an exact de Florii, când se mănâncă macrou făcut pe grătar? Uneori și scrumbie, nu-i obligatoriu să consumi peștele al cărui nume se găsește în titulatura evenimentului. Scrumbia e puțină, unii se jură că ar fi și scumpă.

Impresia că și un amator...

Criza provocată de noul coronavirus păgubește oamenii de rând, nicidecum pe organizatorii săi. Untold-ul de Galați, îl putem numi astfel, în speranța că niciun factor decizional din oraș nu se va simți lezat, le-ar fi oferit oamenilor de rând prilejul de a ieși pe Faleza inferioară a Dunării pentru a asculta muzică populară și de a sta o oră și jumătate la coadă pentru a prinde un pește la 15 lei bucata. Cu mămăligă, în limita stocului disponibil. De asemenea, concursurile de pescuit ocazionate de Festivalul Scrumbiei aveau farmecul lor. Erau mereu câștigate de pescari profesioniști, o recunosc amfitrionii înșiși, dar măcar plana mereu impresia că și un amator poate să pună mâna pe premiul cel mare, o atmosferă de care Transilvania, cu Clujul și Sibiul cu tot, este străină.

Mesajul care face lumină

Prezența pe portalul romaniaturistica.ro a festivalului desfășurat anual de Florii le-a atras atenția mai-marilor Uniunii Europene, oficialii de la Bruxelles și Strasbourg începând să ia măsuri pentru repararea daunelor produse de virusul care a pus la pământ o întreagă planetă. Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a declarat zilele trecute că toate evenimentele de tradiție trebuie protejate. "Regretăm profund că pandemia de Covid-19 a atacat până în adâncul culturii europene, multe sărbători recunoscute pe plan internațional fiind abandonate din acest motiv. De exemplu, Festivalul Scrumbiei de la Galați ar fi ajuns la ediția a XIX-a, o frumusețe! Le vom oferi drept consolare organizatorilor 1.000.000 de euro, sperăm să le dispară lacrima de pe obraz", ne-a consolat oficialul european.

Solz out

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Alte necazuri. N-ați auzit de caras și plătică?

* Președinta Comisiei Europene a avut un mesaj și pentru gălățenii de rând: "Nu vă mai alintați atât, oricum nu prindeați scrumbie pe Faleză! Ce n-ați auzit de caras și plătică făcute în tigaie? Stați acasă, totul va fi bine!"

* Ni se transmite că Scrumbia lui Pâslaru nu putea avea oricum loc, chiar dacă ar fi dat ministrul Vela o ordonanță în acest sens. Coada pentru peștele pe grill ar fi trebuit să se întindă până la Slobozia. Între oameni trebuie să fie măcar un metru și jumătate distanță.

* Anul 2020, unul electoral, s-ar fi bucurat de un atipic Festival al Scrumbiei. Peste jumătate dintre sufletele prezente la eveniment ar fi avut carnet de partid.

* Circulă pe surse informația conform căreia tradiționala serbare va fi reprogramată de Sf. Apostol Andrei. "E o variantă plauzibilă, mai ales că Serbările Galațiului au fost mutate în vară. Și ar merge de minune un Festival al Scrumbiei care să deschidă sărbătorile de iarnă, ar fi lumea mulțumită", ne-a declarat cu masca pe figură un consilier local PSD. Din cauza măștii nu l-am reperat. L-am întrebat, totuși, ce pește vor consuma contribuabilii atunci, căci scrumbia e scumpă la vedere și la preț și în aprilie. "Nu știu, ton la conservă, în funcție de cât își permite fiecare. Sau aripi picante", a oferit el o bizară soluție.

The mujday we die

Vietnamezii din oraș își donează salariile

Gestul primarului Ionuț Pucheanu de a-și dona salariul pe luna martie pentru buna funcționare a spitalelor gălățene a făcut valuri neașteptat de mari. Nu, niciun alt politician local nu și-a pus la bătaie leafa, așa cum îi îndemna șeful administrației locale, în schimb s-a lăsat cu bani oferiți din inimă de muncitorii vietnamezi aflați în municipiu. "Noi asta am înțeles, că trebuie să ne donăm salariul pe luna martie, așa ne-a zis patronul firmei care ne-a adus la Galați. Că așa ne-ar fi recomandat primarul orașului. L-am donat, n-aveam ce face", a povestit șeful de sindicat al lucrătorilor asiatici.

Vietnamiezul problemei

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 

Citit 6127 ori Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2020 16:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.