De ce a fugit Marius Stan de la partidul-autostradă. Explicație: Fostul primar s-a uitat în buletin (PAMFLET)

De ce a fugit Marius Stan de la partidul-autostradă. Explicație: Fostul primar s-a uitat în buletin (PAMFLET)
Marius Stan vorbea moldovenește în 2012, când șeful PSD, parte din alianța electorală USL, era chiar Victor Ponta, actualul său jupân de la Pro România
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Se întâmplă nenorociri greu de anticipat, mai ales în politica gălățeană. Marius Stan, fost primar al Galațiului, s-a trezit peste noapte că nu mai poate vorbi moldovenește, fază care i-a contrariat pe fondatorii formațiunii create la Iași. Ex-boss-ul Oțelului și-a adus aminte că e născut la Hunedoara, nu în Moldova.

Imagine făcută în grabă

Printre fotografii cu pisici și texte legate de coronavirus, săptămâna trecută și-a făcut apariția în feed-ul de pe Facebook și poza cu zâmbete de motănei ale lui Nicolae Marin, Victor Ponta și Marius Stan, cea mai nouă combinație de pe eșichier. Ex-edilul gălățean, până mai ieri președinte de club de fotbal, semnase transferul la Pro România, formațiune desprinsă din PSD, care, după alegerile generale, va juca rolul de adeziv pentru partidul-mamă. Stan, adus de la organizația Împreună pentru Moldova, ar fi trebuit să apară în mijlocul imaginii, ca la prezentarea oficială a unui nou-venit, însă meciul pentru locale e deja început. N-are rost să mai faci încălzire sau să dai declarații: intri direct în joc și important e să nu te accidentezi.

Transformarea candidatului

Dar de ce a fugit fostul primar de la partidul moldovean? El își lansase candidatura pentru un nou mandat de șef al urbei când încă simțeam gustul șampaniei de Revelion, nici pandemia nu fusese declarată. Îmi doresc unificarea dreptei, vreau să învingem PSD, aceasta era declarația de război a celui care a câștigat campionatul de fotbal cu Oțelul. Pagina de pamflet a Vieții Libere a aflat motivul, unul absolut incredibil. Ni l-au povestit mai-marii grupării care, printre altele, și-a propus construirea unui drum de mare viteză în cea mai oropsită regiune a țării. N-am crezut că se poate întâmpla așa ceva, am crezut că e o glumă, dar domnul Stan pare să fi devenit altă persoană, susține unul dintre conducătorii partidului-autostradă.

No, meri și dă-mi pace!

Acesta spune că, într-una din diminețile trecute, l-a căutat telefonic pe Marius Stan pentru a discuta despre campania electorală, dar că nu l-a recunoscut. Am sunat, mi-a răspuns, era vocea lui, dar eu îl întrebam ca moldovenii "Ci mai fași, bre?", "Badi, cân' ni apucăm di oliacî di triabî?", iar el părea că nu înțelege. Ba chiar avea alt accent, o tot dădea cu "Tulai, Domne", cu "No, așe", îi lua mult timp să dea un răspuns, cam ca ardelenii, și mi-a sărit țandăra. Bre, ești Marius Stan, vorbește ca moldovenii, ce mă iei cu vorbe de Transilvania?, mărturisește capul partidului fondat la Iași. Iar replica lui Stan l-a dărâmat: "No, țucu-te pă frunce, mi-am găsit buletinu'. Io-s născut la Hunedoara, no, deci n-am treabă cu moldovenii. Meri și dă-mi pace!", i-ar fi zis cel care dorește să redevină primar al Galațiului.

Moldoveni Vici

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Urmările plecării lui Stan la Pro România. Ghinionul lui Butunoiu

* Cel mai afectat de mutarea-fulger a celui care a condus orașul în perioada 2012-2016 a fost Dorin Butunoiu, un alt politician local plimbăreț care semnase adeziunea cu Pro România cu o săptămână și ceva înaintea lui Stan. Și spera să fie el candidatul. Ce an 2020 trăiește Butunoiu: și cu pandemie, și fără afiș pentru primărie!

* Gălățenii care se strânseseră la filiala locală a partidului-autostradă, cei mai mulți din simpatie față de fostul primar, au început de câteva zile să vorbească muntenește, cu accent de Brăila sau chiar de Buzău. Urmează să renunțe și ei la eticheta de moldovean, rămâne să vedem cine îi va înregimenta.

* Un alt primar al orașului, Eugen Durbacă, plecat din Pro România la o formațiune înființată de Antena 3, i-a trimis un SMS lui Marius Stan, după ce acesta din urmă a bătut palma cu Victor Ponta. "Mariuse, n-am uitat niște chei într-un birou pe-acolo, mă? Baftă, nu-i cine știe ce nici la partidul ăla", i-ar fi scris Durbi, posesor de centură neagră în traseism.

* Picu Apostol Roman, viceprimarul susținut de Durbacă în cursa pentru Primărie, e tentat să treacă în locul lui Stan la "Împreună pentru Moldova". Dacă obținem un singur loc în Consiliul Local, acela ar fi al meu, și aș negocia ca să fiu iarăși viceprimar, i s-ar fi destăinuit Picu unui apropiat.

Candidatura-Vura

Distanțare. Fără Covid-19 pe plaja din Galați

Litoralul românesc, susțin autoritățile, ar fi un mare focar de infectare cu noul coronavirus, însă românii se îmbulzesc în continuare pe nisipul de la Mamaia, Costinești, Neptun și Vama Veche. La Galați, în schimb, e liniște și pace. Prefectura anunță că pe plaja principală a municipiului se respectă distanțarea fizică, adică o sută, o sută și ceva de metri între amatorii de bronz și bălăceală, așadar nu sunt motive de îngrijorare. Cazurile cu Covid-19 din județ apar din alte motive și în alte zone ale Galațiului.

Focar cu Boi

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 4363 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 August 2020 01:53

Mai multe din această categorie: