Criza buletinelor are urmări serioase. Gălățenii se împrumută la cămătari. PAMFLET

Criza buletinelor are urmări serioase. Gălățenii se împrumută la cămătari. PAMFLET
Ai carte de identitate? Ai parte. Sau nu. Nici proverbele nu mai au esența de altădată
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Să fie clanurile de interlopi în spatele nebuniei de la buletine? Aceasta e părerea unor concitadini nemulțumiți că, din cauza acestui incident, nu mai pot face credite ca-n vremurile bune. Unii apelează și la sprijinul caselor de amanet, traversăm o perioadă fără precedent.

E problemă națională, dar…

Așa cum "Viața liberă" scria la finele lunii trecute, sistemul național de evidență a populației, implicit cel de la Galați, traversează o criză nemaipomenită. Cine s-ar fi gândit la așa ceva tocmai în epoca plasticului? Criza acută a materialului din care sunt realizate cărțile de identitate duce la întârzieri fără precedent: trebuie să aștepți chiar și 30 de zile pentru eliberarea documentului necesar pentru legitimare. Nu știm și nici nu ne pasă cum suportă alți români acest neajuns, însă concitadinii ori chiar conjudețenii au ajuns la capătul răbdărilor. Am întâlnit în ultimele zile foarte mulți oameni fără buletin, cum i se spune popular, și am aflat soluțiile acestora.

De ce a fost inventat?

"Doar n-om fi proști să lăsăm viața să treacă aiurea pe lângă noi. Nu am carte de identitate, apelez la cămătari. Ei abia așteaptă", ne-a povestit un gălățean, Costel Pierdevară, care locuiește pe strada Domnească. N-am priceput unde bate și l-am rugat să ne explice: "Ce nu e clar, bre? Dacă n-am buletin, nu mai pot să fac credite, așa cum se face în mod normal, cu buletinul. Ce naiba să faci cu buletinul?! Pentru așa ceva e inventat, să mai faci un credit. Cum nu este, că e plasticul pe pustii, am sunat niște interlopi din cartier și ne-au împrumutat până când ne vor ieși actele de la Evidența Populației." O asemenea trăsnaie? Iată că e posibilă!

Plasticul din Dunăre, lăsat de izbeliște

Un altul, Grigore Debit-Prelungeanu, adept al teoriei conspirației, susține că penuria de plastic este controlată din umbră. "Se dorește să stăm fără buletin ca să nu mai luăm una-alta și să ne împrumutăm de la ăștia, cum le zice, cămătari. Dar eu nu vreau să cad în plasa lor, am o soluție mai bună. Am dus un televizor la amanet și am făcut rost de bani. Interlopii sunt în spatele crizei de la buletine, sunt sigur de asta", a punctat acesta. Domnul Debit-Prelungeanu și câțiva vecini de scară se întreabă de ce nu sunt pescuite PET-urile din Dunăre pentru a acoperi necesarul de plastic. N-am fost în stare să le dăm un răspuns. 

Buletina Turner

Pamflet în versuri

Invocaţie în Zadar de Submarin Cosorescu

Ferească domnul!... Toate străzile sunt pline

cu terchea-berchea, gură-cască, secături -

târtani punkişti spăimântători, fără busolă,

surzi şi absurzi, şi orbi şi corbi... lepădături!

Ferească domnul!... Sunt leiţi, nu-i diferenţă

între bezmetici, parcă-s traşi la indigo -

cretini mucoşi freacă gherţoiu-n cartiere,

se-ntrec în morgă şi-n măscări şi-n libido!

Ferească domnul!... Derbedei sperjuri din faşă

şi nătărăi cu boxe-n cap... şi-n curtea lor

se freacă menta cu osârdie dementă,

cu tată chel, dur şi frumos educator!

Ferească domnul!... Care domn? ce baliverne

tot mai înghit şi mai înghit şi mai înghit!

Jos panarama tâmpă, ţaţa Demos Kratos,

dar n-am benzină, n-am trotil şi n-am chibrit!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

"Vine camionul cu buletine!"

* Cărțile de identitate realizate din hârtie igienică nu vor fi solicitate niciodată de către organele de ordine. Nu dă bine, e o solicitare prea intimă, poți avea parte și de surprize neplăcute.

* Nu vedem ieșire din această criză, așadar ancestralul buletin se va prezenta de cele mai multe ori șifonat. Implicit, vom avea o scuză când interlocutorul ne va vedea fotografia din documentul de identitate: "Dacă era de plastic, nu m-ai fi văzut cu atâtea riduri."

* Pe de altă parte, ni se creează o breșă, putem deveni elemente care tulbură liniștea publică. Neavând carte de identitate, vom fi doar contravenientul X sau Y. Nu încurajăm asemenea derapaje, Doamne ferește!

* Nu mai cauți o pilă la spital sau la Primărie, pentru diverse chestiuni care nu mai suportă amânare. Dacă te lipești de cineva care cunoaște vecina de palier a secretarei șefului de la Evidența Populației, ca să primești buletinul în maximum două săptămâni, asta înseamnă să ai intrare la o persoană cu adevărat influentă.

* Într-un fel, ținând cont și de cozile de la buletine, ne întoarcem în epoca de mult apusă. Vom inventa un post de santinelă la capătul clădirii care să strige, la momentul potrivit: "Vine camionul cu buletineee!"

Șifonata, mâine-i gata!

Apophis ne ține din treabă

Un asteroid care a fost deja botezat Apophis va trece pe lângă Pământ mâine, 6 martie, corpul ceresc fiind observat de specialiștii de la Observatorul Astronomic Galați. Se pare că din acest motiv vor fi date peste cap mai multe lucrări din municipiul reședință de județ. Din cauza lui Apophis, care de sus va putea vedea totul, municipalitatea va întrerupe preț de câteva zile lucrările la bulevardul Siderurgiștilor, la plaja "Dunărea" și în alte puncte fierbinți din urbe. "Ar putea să tragă cu ochiul, nu ne permitem asta", ne-a explicat un reprezentant al Primăriei Galați.

Observator Gastronomic

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 4346 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Martie 2021 11:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.