Mituri despre contracepție în care oamenii încă mai cred

Mituri despre contracepție în care oamenii încă mai cred
De la dușurile de după, la zilele "sigure" ale lunii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Există multe metode de prevenire a apariției unei sarcini nedorite, însă, în același timp, pe această temă circulă și numeroase mituri, care nu au la bază niciun sâmbure de adevăr. Iată câteva idei preconcepute pe care este bine să le privești ca atare.

În perioada în care femeia alăptează, aceasta are o predispoziție organică de inhibare a ovulației, însă acest fapt nu este întotdeauna garantat. Ovulația poate apărea chiar și atunci când femeia alăptează, motiv pentru care nu trebuie pus foarte mare preț pe acest aspect. În plus, este recomandat ca proaspăta mamă să folosească pilule contraceptive în cazul în care nu dorește să rămână din nou însărcinată.

Nu pot rămâne însărcinată dacă nu am avut orgasm

Sarcina se instalează în momentul în care un spermatozoid reușește să străpungă membrana ovulului. Când bărbatul ejaculează, eliberând lichidul seminal, este puțin probabil ca și partenera lui să obțină un orgasm concomitent. În plus, ciclul menstrual care se instalează în fiecare lună apare independent de existența vreunui orgasm al femeii pe parcursul lunii respective. Ovulul este deci eliberat oricum. Graviditatea apare doar dacă el este fecundat ulterior de spermatozoid.

Nu voi rămâne însărcinată dacă fac dus după

Spălarea în zona intimă în urma contactului sexual nu reprezintă nici pe departe o garanție împotriva instalării sarcinii. După ejaculare, spermatozoizii ajung în cervix și nici cel mai eficient duș nu poate să îi înlăture de acolo.

Perioada "sigură" a lunii

Mituri asemănătoare acestuia apar din cauza informării deficitare asupra manierei în care se instalează ciclul menstrual. Există patru tipuri de hormoni (substanțe care stimulează sau regularizează activitatea celulelor și organelor) implicați în reglarea menstruației, și anume: hormoni care stimulează foliculii - FSH, hormoni care stimulează sintetizarea luteinei - LH, estrogen și progesteron. O secreție echilibrată a acestei sume de hormoni centralizează eliberarea ovulului (procesul de ovulatie). În vreme ce menstruația este mai mult sau mai puțin regulată, secreția acestor hormoni poate fi influențată de o serie de factori, printre care vârsta, stresul, medicația etc. Din această cauză, stabilirea zilelor "sigure" se poate dovedi a fi nu doar defectuoasă, ci și eronată. Cuplurile care practică această metodă de prevenire a sarcinii trebuie să acorde o atenție sporită și constantă simptomelor ovulației și factorilor externi care o pot influența.

Citit 165 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Mai 2021 01:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.