De teama facturilor la energie, gălățenii vor înapoi la paușal! PAMFLET

De teama facturilor la energie, gălățenii vor înapoi la paușal! PAMFLET
Deja se caută pe diverse site-uri de produse la mâna a doua celebrele calorifere de fontă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Ehei, pe vremea mea!" Iată că această expresie prăfuită devine vârf de lance al unei asociații locale care urmărește întoarcerea Galațiului la sistemul centralizat de încălzire.

Va costa dublu, triplu?

Se discută de săptămâni despre umflarea facturilor la energie, fie că e vorba de curentul electric sau de gaze, iar așteptările nu sunt foarte optimiste. Unii specialiști în calcule anunță că încălzirea la iarnă va costa dublu sau chiar triplu, alții deja inițiază petiții pentru a forța mâna Guvernului să umble pe ici, pe colo, și anume în părțile esențiale. "Așa nu se mai poate, unde am ajuns? Am crezut că, după ce am scăpat de CET-ul gălățean, reușind în cele din urmă să-mi montez centrală de apartament, o să-mi meargă și mie bine. Se pare că nu, și deja am luat taurul de coarne, cum se spune", ne-a declarat autoproclamatul președinte al Asociației Paușalul Universal (APU), cu sediul în municipiul reședință de județ.

Se cere demisia primarului

Acest organism nou-înființat, panicat de știrile conform cărora va trebui să facem credite de nevoi personale la bănci pentru a ne acoperi cheltuielile sezonului rece, strânge semnături și pare să fi ajuns la un nivel peste așteptări pentru ca Primăria Galați să decidă revenirea la sistemul centralizat de încălzire. "Le-am bătut obrazul tuturor, ce i-am mai înjurat pe toți primarii că nu ne scapă de centralizare, iar pe ăsta de acum, pe Pucheanu (n.r. - Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului), l-am considerat erou că ne-a dat ajutoarele alea să ne punem centrale. A făcut greșit, demisia, primare! Vrem înapoi la stat, cum s-ar zice, la paușal", adaugă Nelu Calorifescu, șeful APU.

Datoriile istorice, repuse pe tapet

L-am întrebat de unde această idee năstrușnică, iar domnia sa ne-a înșirat argumente ca la Dunărea de Jos, poate imposibil de înțeles în altă regiune a țării. "Doar trăiți și dumneavoastră aici, ce naiba! De câte ori n-ați avut datorii la întreținere, de-alea istorice, și ați avut în continuare căldură și apă caldă?! Când era și apa aia, sâmbăta, ca să faci o baie, dar era în condițiile în care zerourile din datoria la întreținere nu se mai terminau. Asta e cea mai bună formă de orânduire, ba chiar la paușal, cum spuneam, adică, fără contor. Să consumi cât poți și să plătești când îți aduci aminte. Jos capitalismul!", s-a enervat pe final numitul Calorifescu de la Asociația Paușalul Universal.

CaloRio de Janeiro

Pamflet în versuri

Alde Tăgârță de Submarin Cosorescu

Alde tăgârţă-s mulţi şi - vorba aia

spusă de-un vodă-ntr-un atunci, grozavă -

nici nu-i alegi, îi iei la întâmplare,

toţi sunt umpluţi cu drojdie şi pleavă

din gene, din seminţe şi din lipsa

celor destoinici şapte ani de-acasă -

se năpustesc şi scuipă şi înjură:

dur făt-frumos şi strâmbă făt-frumoasă!

Alde tăgârţă-s mulţi - fac jucărele,

se dau specifici şi se dau în stambă -

păliţi de greblă, strâmbă drept maimuţe,

le dau pe boi cu ton de mala/gambă!

Aglutinaţi în şcoli de trândăvie,

bălăngănesc tăgârţa-n ritmuri scumpe,

freacă motanul, câinele şi menta,

şi lustruiesc frumos şi lung... tulumbe!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Își vor și garajele înapoi

* Concitadinii noștri, încurajați de obiectivul Asociației Paușalul Universal (APU), au început să iasă în parcul din fața Prefecturii pentru a scanda diverse lozinci. "Primarul dinaintea lui Marius Stan a fost cel mai bun, fără rival. Nu ne plăteam niciodată facturile la asociația de proprietari, iar în anul electoral anula toate datoriile. Da, acolo trebuie să ne întoarcem. Și, neapărat, vrem și garajele înapoi!", au strigat ieri doi pensionari dunăreni.

* Foști angajați ai așa-numitelor foste regii autonome Apaterm și Calorgal analizează atent variantele de a fi încadrați înapoi în funcție. "Dacă se reface sistemul centralizat de încălzire, e boierie! Cel mai bine mi-a mers atunci: nici nu dădeam pe la muncă, aveam salariu frumos, ciubucuri cu nemiluita, mă și îngrășasem vreo 30 de kile. Era tare bine, nu ca acum", ne-a declarat un ex-"apatermist", devenit între timp politician și om de afaceri.

* Oamenii orașului care își plăteau cu responsabilitate factura în epoca paușalului n-au nicio soluție în contextul scumpirilor anunțate pentru iarna următoare. Ca de obicei, ieșim în evidență doar plătind niște bani, însă atunci când e cu adevărat nevoie de noi, ridicăm din umeri și așteptăm factura de luna viitoare. N-ai cu cine!

Apatermu’ trece, pietrele rămân

Noile tramvaie nu sunt bune

Unii dintre voi și-au făcut fotografii cu noul tramvai apărut săptămâna trecută în Galați. Selfie-uri, declarații, date tehnice, noul vehicul cumpărat din Arad a luat fața tuturor, dar oamenii de rând, cei care în definitiv vor circula cu el, n-au părerea scontată. "Am fost în acest tramvai și nu e vreo șmecherie. Niciun scaun tăiat, niciun nume scris cu pixul pe pereți, nu e bine. O să-mi fie jenă să mă urc în el și să scuip o sămânță", ne-a declarat un gălățean, alții spunând că tramvaiul-minune e inutil câtă vreme nu zguduie ca acelea vechi.

Tramvai de capul nostru!

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

 

Citit 2739 ori Ultima modificare Luni, 06 Septembrie 2021 00:19