Cel mai influent film din toate timpurile

Cel mai influent film din toate timpurile
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cum se poate măsura influența unui film asupra publicului? Majoritatea ar arăta cu degetul către profituri, reacția criticii, numărul de premii. Cu toate că fiecare dintre aceste calități este o măsură a succesului, nu reprezintă și o măsură a influenței. Din fericire, cercetătorii Livio Bioglio și Ruggero Pensa au reușit să măsoare exact influența filmelor, scrie publicația looper.com, citată de cinemagia.ro.

Într-un studiu publicat în Applied Network Science, cei doi au căutat cele mai influente filme "estimând cât de mult un film a influențat alte producții după premieră, atât din punct de vedere artistic cât și economic".

Cei doi cercetători au eliminat orice fel de interpretare abstractă a "influenței" și au surprins ce film a avut cel mai mare impact asupra tuturor filmelor ulterioare. Cercetătorii au luat în calcul 47.000 de filme de pe IMDB și au ales filmele considerate "repere" în istoria filmului. Datele astfel culese au fost selecționate și transformate într-un sistem de notare care a luat în calcul intertextualitatea filmelor. Mai precis, e vorba de situațiile în care un film a "inspirat" alte filme și mai puțin la simpla referință. Acest lucru i-a ajutat pe cercetători să facă un top 20 al celor mai influente filme din toate timpurile, iar cel aflat pe primul loc este o mică surpriză.

Conform celor doi, este vorba de "Vrăjitorul din Oz" din 1939. Clasicul (care reprezintă și o trecere de la alb-negru la color în mijlocul filmului) a rezultat că ar fi influențat mai multe filme decât oricare altul. Alți concurenți remarcabili sunt "Star Wars: A New Hope" (1977) pe locul secund și "Psycho" (1960) al lui Hitchcock pe locul al treilea. Merită spus că "Citizen Kane", un reper pentru cinefili, e abia pe locul al șaptelea.

Citit 1323 ori Ultima modificare Duminică, 28 Noiembrie 2021 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.