„Rondul de noapte”, pe marile ecrane din 17 iunie

„Rondul de noapte”, pe marile ecrane din 17 iunie
În imagine, Iosif Demian (Foto: observatorcultural.ro.)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Rondul de noapte", cel mai nou film semnat de cunoscutul cineast român Iosif Demian, va putea fi văzut în premieră în cinematografele din România, începând din 17 iunie. Produs de Mandragora, filmul surprinde o ultimă repetiţie înaintea premierei unui spectacol care se întinde până foarte târziu în noapte. Un detaliu aparent neimportant tulbură însă euforia reuşitei.

Întorși de la repetiție, actorii descoperă că toaletele și cabinele din studio sunt închise. Tot fără vreo explicație, garderobiera nu mai este nici ea de găsit. Forţate de împrejurări, personajele părăsesc clădirea teatrului și ies în stradă, purtând costumaţia din spectacol. Fără accesul la propria îmbrăcăminte, fără acte sau bani, fără telefoane mobile sau cheile de la maşină, actorii se simt depăşiţi de situaţie. Protecţia scenei a dispărut, textul piesei care îi unea s-a stins. Realizează treptat că, pur şi simplu, sunt aruncaţi în necunoscutul nopţii. Timpul se scurge, iar grupul se destramă, îşi vede fiecare de drumul cel mai scurt spre casă. Vom afla despre destinul lor, mult înainte de ridicarea cortinei, în seara premierei, scrie news.ro.

"Mi-am asumat riscul de a face un film bazat pe o enigmă şi nu pe vreun subiect simplu şi direct. Provocarea presupunea găsirea gramaticii limbajului cinematic în care totul este nuanţat şi decantat în straturi", mărturisea Iosif Demian, după premiera naţională a filmului, ce a avut loc în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Din distribuţia filmului produs de Anca Puiu, Smaranda Zărnoianu, Kantor Laszlo şi Kulcsaz Zsuzsa fac parte actorii: Mátray László, Ilinca Hărnuţ, Toma Cuzin, Manuela Hărăbor, Bogdan Zsolt, Ada Condeescu. Iosif Demian semnează scenariul, imaginea şi regia.

Filmul a fost deja lansat în Ungaria, unde jurnaliştii de la Átlátszó au scris că "este un demers cinematografic plin de dibăcie care te conduce într-o călătorie ce trebuie neapărat experimentată pe marele ecran".

Născut în 1941, la Oradea, Iosif Demian a emigrat în Australia la mijlocul anilor '80. Şi-a început cariera ca director de imagine, semnând imaginea şi regia filmului colectiv "Apa ca un bivol negru" (1970), un documentar despre inundaţiile catastrofice din acea perioadă. Imaginea "Nunţii de piatră" l-a impus definitiv drept unul dintre cei mai buni operatori români. Cu Dan Piţa şi Mircea Veroiu a lucrat apoi la "Duhul Aurului", a coregizat cu Andrei Blaier "Urgia", iar în 1980 a realizat "O lacrimă de fată", selecţionat doi ani mai târziu la Cannes, în secţiunea "Un Certain Regard". Înainte de emigra la Sydney, în 1986, a mai semnat regia unor filme ca "Baloane de curcubeu" sau "Lovind o pasăre de pradă".

În Australia, a fost şeful catedrei de operatorie a Şcolii Australiene de Film, Televiziune şi Radio din Sydney, între 1988 şi 1997. Printre foştii săi studenţi se numără Dion Beebe (”Miami Vice”, ”Collateral”, ”Chicago”), premiat cu Oscar pentru imaginea filmului „Memoriile unei gheişe”, sau Warwick Thornton, care a câştigat "Camera d’Or", în 2009, cu „Samson and Delilah”. În 2000, Demian a fost directorul de imagine al „Stories of Olympic Glory”, filmul oficial al Jocurilor Olimpice din Sidney.

Citit 1008 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Iunie 2022 08:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.