Cum schimbă timpul viața sexuală a unui cuplu

Cum schimbă timpul viața sexuală a unui cuplu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cu toții știm că luna de miere nu durează pentru totdeauna. Chiar și așa, asta nu înseamnă că trecerea timpului vine de la sine cu o schimbare dramatică în viața sexuală. Experții spun că există un flux și un reflux în relația intimă a unui cuplu, de-a lungul anilor. Cum se schimbă însă viața sexuală a partenerilor odată cu trecerea timpului este întrebarea la care au încercat să răspundă experții website-ului preveintion.com, citați de Medlife.ro.

"Dorința noastră sexuală are momente de ondulare, în diferitele puncte ale vieții, dar asta nu înseamnă că se schimbă în rău. Există o multitudine de factori care contribuie la răspunsul nostru sexual, printre care se numără sănătatea fizică, stresul, anxietatea și calitatea relației în care ne aflăm", spune Rachel Needle, psiholog.

Care este răspunsul nostru sexual în funcție de diferitele etape ale vieții?

A două aniversare

"Ca în cazul majorității cuplurilor, eu și cu soțul meu am trecut, la început, printr-o fază în care făceam sex dimineața, la prânz și seara, câteodată chiar și în miez de noapte", spune o cititoare a site-ului Prevention. Dar, când am ajuns la aniversarea de doi ani, deja intraserăm într-o perioadă în care aveam relații intime mult mai rar", a adăugat aceasta.

"Atunci când viața voastră sexuală se schimbă, faptul că vă stresați din cauza asta nu ajută, ci înrăutățește lucrurile. Trebuie să realizați că este aproape imposibil să reproduceți pasiunea și încântarea care existau atunci când va îndrăgosteați. Este în regulă", precizează Needle.

A cincea aniversare

Până la a cincea aniversare, majoritatea cuplurilor au format o familie. Creșterea copiilor vă poate da peste cap viața sexuală. "Atunci când partenerii devin părinți, este esențial să își redefinească nevoile referitoare la intimitate", spune Rebecca Wong, terapeut.

Pentru că acum relația este construită în jurul mai multor persoane, multe cupluri experimentează o scădere în frecvența relațiilor intime în primii trei-cinci ani după momentul în care au devenit părinți.

A zecea aniversare

Aceasta poate fi o perioadă agitată în viața unui cuplu. Pentru unii, cariera începe să prindă contur. În cazul altora, copiii creionează un program frenetic. Experții spun că, și în aceste cazuri, cuplurile ar trebui să facă un efort și să își programeze momentele intime.

A 20-a aniversare

Pe măsură ce copiii pleacă la facultate, multe cupluri rămân într-un cuib gol. Asta poate fi o perioadă grozavă în ceea ce privește sexul. "Dacă ați lucrat la relația voastră în ultimii 20 de ani, această libertate nou găsită poate demara o a doua lună de miere", explică Needle.

A 30-a aniversare

Fațetele menopauzei pot fi urâte din acest punct de vedere. Diann Wingert, psihoterapeut, a vorbit despre efectele menopauzei asupra vieții sexuale. Multe femei iau câteva kilograme în plus, își pierd apetitul sexual și au bufeuri de căldură. Asta duce la dezamăgire și poate dăuna relației, spune Wingert, care a adăugat că, în cele din urmă, "și-a găsit drumul" printr-o viață activă și o dietă sănătoasă, care, într-un final, i-a schimbat în bine și viața sexuală.

"În acest punct, comunicarea este mai importantă ca niciodată. În general, bărbații sunt mai înțelegători cu privire la schimbările corpurilor partenerelor, în această perioadă, decât sunt ele cu propriul corp", spune Wingert.

A 40-a aniversare

Chiar dacă atunci când ați ajuns la a 40-a aniversare lucrați sau nu, cheia pentru a rămâne conectați în dormitor este să fiți conectați și în afara lui. Este important să găsiți interese comune.

A 50-a aniversare

Potrivit unui studiu publicat în Archives of Sexual Behavior, cuplurile care ajung la cea de-a 50-a aniversare experimentează o ascensiune în viața sexuală.

"După 50 de ani împreună nimic nu mai este nepotrivit în dormitor. Sexul nu mai este un sport, ci o modalitate distractivă de reconectare", spune un alt cititor Prevention.

Citit 1131 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 16:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.