Enigmatica talpă de aluminiu de la Aiud

Enigmatica talpă de aluminiu de la Aiud
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În 1973, câțiva muncitori săpau balast pe Mureș, lângă Aiud. În groapa excavată, la circa 10 metri adâncime, au găsit trei obiecte grozave: două oase imense și o bucată mare de metal. Arheologii de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei au identificat oasele ca fiind de rinocer lânos și le-au datat ca având 10.000 până la 800.000 de ani.

Al treilea obiect avea însă să dea peste cap lumea științifică. Era un obiect bizar, din metal găurit. Avea 20 cm lungime, 12,5 cm lățime și 7 cm grosime. S-a emis ipoteza că ar putea fi talpa unui suport de aterizare al unui aparat de zbor pe verticală de mici dimensiuni.

Muzeul clujean a trimis o mostră Politehnicii locale, dar și Centrului de Cercetări și Proiectări pentru Metale Rare de la Măgurele. Ambele buletine de analiză au detectat următoarea compoziție: 74,17% aluminiu, 4,62% cupru, 1,8 % zinc, 0,33% staniu, 0,20% zirconiu, 0,11% plumb, 0,11% cadmiu, precum și concentrații mai mici de nichel, cobalt, bismut, argint și urme de galiu și siliciu.

Aluminiul a fost descoperit de-abia în 1825 și a fost utilizat industrial 64 de ani mai târziu! Ce să caute într-un strat arheologic vechi de peste 10.000 de ani, de pe vremea când omenirea era de-abia la stadiul topoarelor din piatră?!

Securitatea a pus capac peste obiect, dar, după Revoluție, acesta a intrat în atenția opiniei publice. Cel mai tare s-au aprins ufologii și adepții paleoastronauticii. Ei au susținut că este vorba despre talpa de aterizare a unui OZN.

Istoricului clujean Mihai Wittenberger de la Muzeul Transilvaniei i-a dat prin cap ideea că ar putea fi vorba de o piesă dintr-un avion, care ar fi cedat și ar fost pierdută în zbor. Iar picând de la o înălțime foarte mare, s-a fi afundat în pământ până la 10 metri adâncime. El s-a adresat fabricii de avioane IAK, care i-a sugerat că ar putea fi vorba de o piesă dintr-un Messerschmitt. Analizând fotografiile primite din România, nemții au confirmat: este o placă extractoare pentru roata din față a unui Messerschmitt ME 262 (primul avion de vânătoare cu reacție), care era componentă a trenului de aterizare al aparatului de zbor.

Nimeni dintre entuziaștii ufologi nu pare să fi aflat "noutatea" din anul 2000; ei o țin sus și tare pe a lor. L-am văzut acum câteva săptămâni, pe canalul History, pe liderul lor mondial, Georgios Tsukalos, minunându-se la muzeul clujean de moștenirea "Extratereștrilor antici".

Citit 1650 ori Ultima modificare Vineri, 02 Septembrie 2022 01:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.