Asteroid de mari dimensiuni, descoperit în vecinătatea Terrei

Asteroid de mari dimensiuni, descoperit în vecinătatea Terrei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Astronomii americani au anunţat, săptămâna trecută, că au detectat un asteroid cu diametrul de aproximativ 1,5 kilometri în vecinătatea Pământului, cu care ar putea, cu multă neşansă, să se ciocnească într-un viitor îndepărtat, cauzând, într-un astfel de scenariu, distrugeri la nivel planetar, informează AFP, potrivit Agerpres.

Majoritatea asteroizilor care au dimensiuni comparabile au fost deja descoperiţi până în prezent, potrivit oamenilor de ştiinţă, însă noul asteroid era până acum „ascuns“ de lumina Soarelui, fiind deosebit de greu de detectat.

Acest corp ceresc, denumit „2022 AP7”, „se încrucişează cu traiectoria Terrei, ceea ce face din el un asteroid potenţial periculos“, a explicat Scott Sheppard, astronom la Carnegie Institution for Science din Washington. Totuşi, corpul ceresc nu ameninţă să se ciocnească direct cu Terra, pentru că rămâne „foarte îndepărtat“ de Pământ atunci când orbita lui se va suprapune cu cea a planetei noastre, a adăugat specialistul american.

Ameninţarea provine din faptul că, la fel ca în cazul oricărui asteroid, traiectoria sa va fi modificată lent de-a lungul anilor din cauza forţelor gravitaţionale exercitate asupra lui, mai ales de către planete. Din acest motiv, previziunile sunt dificil de făcut pe termen lung.

Este vorba despre „cel mai mare obiect cosmic potenţial peri­culos pentru Terra descoperit în ultimii opt ani“, a anunţat, într‑un comunicat, NOIRLab din Statele Unite, care administrează mai multe observatoare astronomice.

Citit 944 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2022 12:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.