Varză a la Cluj, istoria unui preparat

Varză a la Cluj, istoria unui preparat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Varza à la Cluj sau varza de Cluj (în maghiară Kolozsvári káposzta) este un fel principal de mâncare specific Clujului, după cum îi spune şi numele, reţeta sa datând, potrivit wikipedia, cel puţin din secolul al XVII-lea. Preparatul mai este numit și varză în straturi sau sarmale împrăștiate.

Originară din Cluj, reţeta a fost tipărită, pentru prima dată, într-o carte de bucate în anul 1695.

Cartea de bucate a fost scrisă de Sofia Tofeus (în maghiară Zsofia Dobos), fiica cea mică a episcopului reformat al Transilvaniei, publicată iniţial în limba maghiară, republicată în cel puţin 19 ediţii până în secolul al XX-lea și tradusă în limba română sub numele de „Cărticica meseriei de bucătar“ în secolul al XXI-lea.

Iată reţeta pas cu pas:

Pentru a găti această mâncare delicioasă, avem nevoie doar de 40 de minute, iar timpul de pregătire este de 10 minute. După 50 de minute, deliciosul preparat este gata de servit.

Ingrediente: 500 grame de carne tocată, amestec de vită și porc, 150 grame de orez, 100 ml bulion de roșii, 100 g smântână, 2 cepe, ulei, sare, piper și 750 g varză murată tăiată mărunt.

Preparare: orezul se fierbe în apă cu puţină sare. Ceapa se taie mărunt și se călește în puţin ulei. Când devine sticloasă, se adaugă carnea și se condimentează cu sare și piper.Toate compoziţiile de mai sus se așază într-o tavă de cuptor astfel: un strat de varză tocată, un strat de orez fiert, un strat de carne, încă un strat de orez și apoi încă unul de varză. Deasupra se toarnă bulionul și se dă la cuptor pentru 30 de minute. Se scoate, se toarnă smântâna, apoi varza a la Cluj se mai dă la cuptor pentru încă 10 minute.

Citit 695 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022 11:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.