Prepararea unui vin fiert nu este prea complicată, dar ingredientele trebuie să fie de calitate. Aruncând o privire de-a lungul timpului, constatăm preferinţa pentru unele soiuri de struguri din care rezultă cel mai bun vin fiert: Barolo, Cabernet şi chiar Merlot şi Pinot Noir.
În ultimii ani, în mod special în unele zone, a apărut o nouă tendinţă, aceea de a folosi vin alb pentru fiert, aromatizat cu condimente, frunze de dafin şi, uneori, chiar şi cu miere. Se folosesc soiurile Pinot Blanc şi Chardonnay. Există pe alocuri tendinţa de a folosi vin slab calitativ pentru a face un vin fiert. Pe principiul că oricum nu se poate consuma altfel. Doar că pentru a savura o băutură gustoasă cu o aromă inconfundabilă, este recomandat ca întotdeauna să alegi un produs de calitate. Vinul roşu poate fi uşor fructat. Important este să foloseşti doar un singur sortiment de vin, fără a amesteca diferite soiuri. De asemenea, ţine cont de modul şi timpul de preparare (foarte scurt, la foc mic), având grijă să dozezi bine ingredientele. Important! Vinul nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie adus în punctul de fierbere.
Altfel, taninurile vor fi distruse şi, prin urmare… s-a zis cu aroma.