Ce este Tai Chi?

Ce este Tai Chi?
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Există o mie de cărări care duc în vârful muntelui Fuji, spun japonezii. La fel de multe sunt și căile care duc spre ascensiunea spirituală. Una dintre ele este Tai Chi Chuan.

La fel ca și Qigong, Tai Chi (Chuan) provine din artele marţiale chinezești dar, cu timpul, și mai ales odată cu răspândirea în afara școlilor secrete de arte marţiale, a pierdut latura de luptă și a devenit un sistem de mișcări menite să ridice nivelul de sănătate a practicanţilor.

Exerciţiile de Tai Chi sunt foarte asemănătoare unor kata, adică mișcările executate de un karateka într-o anumită coregrafie, care presupun tehnici de apărare și atac. Cu diferenţa că Tai Chi este un fel de dans-balet executat lent, cu mișcări ample.

Practicantul se împământează, face respiraţii complete în abdomenul inferior, își întinde toate tendoanele, flexibilizează articulaţiile, lasă Qi să curgă prin toate meridianele și punctele energetice și, nu mai puţin important, iese din starea de atenţie către exterior. Practic, Tai Chi este o meditaţie în mișcare.

Efectele observabile după o practică relativ scurtă sunt îmbunătăţirea posturii și a echilibrului, întărirea tendoanelor, îmbunătăţirea respiraţiei, îmbunătăţirea sănătăţii mintale și stimularea sistemului nervos.

Sute de mii de oameni din întreaga lume au devenit adepţi ai Tai Chi și exersează în grupuri, fie în săli, fie în aer liber.

Singura cerinţă materială pentru antrenament este echipamentul, care trebuie să fie cât mai lejer.

În Galaţi există câteva săli în care se practică Tai Chi.

Citit 1116 ori Ultima modificare Joi, 24 Noiembrie 2022 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.