Şcoala iubitorilor de animale

Şcoala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi care să vă ajute să îngrijiţi mai bine prietenul necuvântător.

Pericolul obezităţii

Data trecută am început să dezbatem problema obezităţii la câini şi pisici. Reamintim că, potrivit medicul veterinar Cornel Gingăraşu, obezitatea este foarte periculoasă şi impietează asupra a cel puţin două dintre segmentele sănătăţii animalului: sistemul cardio-vascular şi sistemul locomotor.

Ideal ar fi ca greutatea să fie monitorizată la câteva luni. Iar dacă la fiecare cântărire a animalului descoperim că există o creştere a numărului kilogramelor, să luăm măsuri. Cum ne dăm seama, în lipsa cântarului, că animalul a luat proporţii?

„Pentru o pisică standard greutatea optimă este de patru, cinci maxim şase kilograme la un motan. Depinde şi de rasă pentru că de exemplu pisica norvegiană ajunge la 16-17 kilograme. Cine nu are cântar, să pună mâna pe fundul şi coastele animalului, şi dacă dă de o pernă moale grasă, atunci înseamnă că animalul este gras. Ideal este ca la palpare să se simtă oasele bazinului şi coastele uşor învelite în ceva ţesut adipos”, ne-a declarat dr. Gingăraşu.

Potrivit specialistului, la câini, rasele predispuse la obezitate sunt Labradorul, Cockerul, şi Canicheul.

„Animalele bătrâne, sedentare, care aparţin unor persoane vârstnice care nu se pot duce să le plimbe sau oameni leneşi sunt de asemenea în pericol de a se îngrăşa. Metabolismul, hormonii tiroidieni sunt foarte importanţi. Sunt animale la care variază activitatea tiroidei şi care sunt predispuse la obezitate. Sedentarismul, vârsta şi alimentaţia animalului sunt de vină pentru acumularea de kilograme. Castrarea e poate cel mai important factor predispozant, dar nu absolut. 70 la sută din animalele castrate se îngraşă”, a atras atenţia medicul veterinar Cornel Gingăraşu.

Despre dietele antiobezitate discutăm săptămâna viitoare. Până atunci vă aşteptăm întrebările şi sugestiile pe adresa de mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Foto: Internet

Citit 710 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.