Cozonac de post cu cacao, nucă şi stafide

Cozonac de post cu cacao, nucă şi stafide
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cu toţii iubim cozonacul şi, atunci când pui ouă, lapte şi unt, cu siguranţă va ieşi ceva gustos, adevărata artă, însă, este să faci cozonac de post, folosind doar apă, făină, drojdie şi ulei.

Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, tip 000, 250 ml lapte de migdale, 50 ml ulei de floarea-soarelui, 30 ml ulei de măsline, 20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată, 120 g zahăr pudră, 4 g sare, 1 g turmeric (un vârf de cuţit), 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriţă esenţă de vanilie, coaja rasă de la o lămâie.

Ingrediente pentru umplutură: 150 g nucă, 75 g zahăr, 10 g cacao, 35 ml lapte de migdale, 1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriţă esenţă de vanilie, un praf de sare, 200 g stafide.

Ingrediente pentru sirop: 50 g zahăr, 30 ml apă, un plic de zahăr vanilat sau esenţă de vanilie.

Pentru aluat se amestecă mai întâi drojdia cu zahărul, 100 ml lapte de migdale şi 100 g făină. Se lasă 10 minute maiaua, după care se adăugă uleiul de floarea-soarelui și de măsline (uleiul de măsline face aluatul mai pufos). În final se adăugă și restul de lapte de migdale, sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și 300 g făină. Se frământă aluatul foarte ușor până s-a omogenizat și a făcut beșicuţe (la robot 3-4 minute). Apoi se adăugă și restul de făină și se frământă până s-a omogenizat și s-a încorporat făina și aluatul a devenit fin și nelipicios – circa 10 minute. Se pune la dospit într-un loc călduţ acoperit cu o folie alimentară timp de o oră sau până şi-a dublat volumul. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientală.

Pentru umplutură, se macină nucile și se prăjesc ușor într-o tigaie. Se adaugă zahărul, cacaua și vanilia şi se amestecă totul să se omogenizeze și să se desfacă cocoloașele de cacao. Apoi se adaugă și laptele de migdale. Aluatul dospit se împarte în două părţi egale folosind cântarul de bucătărie. Se întinde una dintre bucăţile de aluat pe masa înfăinată lejer astfel încât să se obţină un dreptunghi de circa 40×25 cm. Se întinde jumătate din umplutură peste aluat și se nivelează cu grijă. Se presară și jumătate din stafide. Se rulează aluatul pe latura mai lungă obţinând un sul. Se ia apoi o hârtie de copt si se lucrează direct pe ea pentru că este mult mai simplu. Se pune un sul peste celălalt, în forma literei X. Se sucesc apoi sulurile (o dată într-o parte și o dată în cealaltă) şi apoi se întorc capetele dedesubt. După ce a fost împletit, cozonacul se bagă la cuptor și se coace la foc mediu.

Citit 478 ori Ultima modificare Joi, 16 Martie 2023 14:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.