Ingrediente. 1 pachet foi de plăcintă, 7 ouă, 850 g iaurt (3,5% grăsime), 250 g zahăr, coajă de lămâie, esenţă vanilie, 50 g unt şi 50 g ulei.
Preparare. Punem ouăle într-un castron încăpător. Adăugăm un praf de sare şi mixăm până îşi dublează volumul. Punem zahărul şi aromele şi mixăm din nou până compoziţia se deschide la culoare şi devine cremoasă. La sfârşit încorporăm şi iaurtul. Dăm deoparte câteva linguri din cremă, pentru uns plăcinta. Dacă iaurtul este mai "apos", se poate adăuga în compoziţie şi o lingură de griş, ca să absoarbă excesul de lichid şi compoziţia să fie cremoasă. Nu se pune mai mult de o lingură cu vârf, pentru că plăcinta devine uscată. Topim untul şi-l amestecăm cu ulei. Foile de plăcintă se împart în trei, în funcţie de câte foi aveţi în pachet, iar pentru ungerea foilor se poate folosi doar unt sau doar ulei. Ungem foile cu amestecul de unt şi ulei, una câte una, şi le suprapunem. Punem primul strat de foi în tava tapetată cu hârtie de copt, ridicând marginile pe pereţii tăvii. Punem jumătate din cantitatea de cremă, apoi un alt strat de foi unse cu unt şi ulei. Urmează restul de cremă, apoi îndoim marginile foilor de plăcintă către interior. Acoperim cu ultimul strat de foi unse cu unt şi ulei. Ungem plăcinta cu crema pusă deoparte. Dăm tava la cuptor la foc mediu (170-180 grade sau 150-160 grade la cuptorul electric cu ventilaţie) pentru circa 45 de minute, până plăcinta se rumeneşte. În timpul coacerii, plăcinta se va umfla, dar se va lăsa după ce este scoasă din cuptor şi pe măsură ce se răceşte. Se pudrează cu zahăr vanilat. Plăcinta cu iaurt este bună şi călduţă, dar ideal este să fie servită rece, iar atunci se taie şi mai bine.