Contracepția la adolescenți și intimitatea

Contracepția la adolescenți și intimitatea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Indiferent de sex, viața unui adolescent poate fi brusc schimbată de apariția unei sarcini nedorite sau de contactarea unei boli cu transmitere sexuală. 

Cea mai sigură metodă de prevenire a unei sarcini nedorite sau a unei boli cu trasmitere sexuală este lipsa contactului sexual.

În cazul adolescenților activi sexuali, sunt importante informarea, precum și conștientizarea riscurilor la care aceștia se expun în cazul unui contact sexual neprotejat. Utilizarea prezervativelor reduce semnificativ riscul contractării unei boli cu transmitere sexuală (BTS). Chiar și un singur contact sexual neprotejat poate conduce la o sarcină nedorită sau la contractarea unei BTS. O adolescentă activă sexual care nu folosește nicio metodă contraceptivă are o șansă de peste 90 la sută să aibă o sarcină nedorită într-o perioadă de 1-5 ani.

Metode contraceptive pentru adolescenți

- prezervativele pentru bărbați constituie cea mai eficientă metodă de protecție în cazul BTS;

- anticoncepționalele orale, plasturele hormonal și inelul vaginal;

- injecția hormonală (Depo-Provera);

Contracepția de urgență se realizează cu ajutorul unui dispozitiv intrauterin cu fir de cupru sau al administrării unui anumit tip de pilulă anticoncepțională. Aceasta previne sarcina nedorită dacă este administrată până la opt zile de la contactul sexual neprotejat, deși administrarea în primele 72 de ore este mult mai eficientă.

Contracepția dupa "metoda calendarului" nu este recomandată adolescenților pentru că nu este o metodă contraceptivă sigură, chiar dacă este planuită cu atenție sau dacă se evită contactul sexual în perioada fertilă și nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Te-ar putea interesa și

Când hormonii o iau înaintea rațiunii. Riscuri care decurg dintr-o viață sexuală timpurie

Sute de minore devin mame în fiecare an

 

Citit 885 ori Ultima modificare Duminică, 23 Aprilie 2023 07:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.