Când hormonii o iau înaintea rațiunii. Riscuri care decurg dintr-o viață sexuală timpurie

Când hormonii o iau înaintea rațiunii. Riscuri care decurg dintr-o viață sexuală timpurie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Conform unui studiu UNICEF, băieții din ţara noastră îşi pierd virginitatea la 14-15 ani, iar fetele, la 15-16 ani.

Numărul alarmant al adolescentelor care devin mame la vârste extrem de fragede indică însă o tendință de scădere a acestor limite, copilele suferind riscurile asociate începerii timpurii a vieții sexuale, în lipsa unei educații potrivite, chiar înainte de a ajunge la liceu.

Începerea vieții sexuale este un pas firesc, pe care fiecare persoană este liberă să îl facă atunci când își dorește și simte că este pregătită. Odată cu prima experiență sexuală, o persoană trebuie să își asume însă responsabilități privind sănătatea intimă. Trebuie să știe despre contracepție și să cunoască eventualele riscuri aferente unei vieți intime active.

Riscurile sexului prematur

Sexul este o parte importantă a vieții de cuplu, iar momentul potrivit e cel puțin la fel de important ca și găsirea persoanei potrivite. Vorbim în acest caz despre nerăbdarea de a începe viața sexuală, fapt care poate avea urmări nedorite, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung: o sarcină sau o infecție genitală sunt cele mai probabile, dar, pe termen lung, pot apărea consecințe de ordin emoțional, psihologic și chiar social.

Nevoia de confirmare și afirmare, tot mai mare

De exemplu, pentru a deveni o amintire frumoasă, e important ca fiecare experiență sexuală să fie o experiență cu adevărat dorită, nu grăbită de un context, de o altă persoană sau de anturaj. Riscul unui regret poate fi mai mare atunci când o persoană nu dispune de maturitatea fizică și emoțională necesară sau de o educație sexuală adecvată. Înceea ce privește dezvoltarea fizică, aceasta este foarte importantă pentru împlinirea sexuală a unei persoane. Îndeosebi în cazul fetelor, corpul are nevoie de timp pentru a se maturiza suficient, astfel încât să poată răspunde experiențelor sexuale pe măsura așteptărilor. În medie, e un proces care nu atinge maturitatea biologică mai devreme de vârsta de 15 ani. În consecință, sexul prematur poate influența negativ percepția asupra sexului în general.

De asemenea, conform Organizației Mondiale a Sănătății, femeile care își încep viața intimă la o vârstă fragedă prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.

Implicații asupra sistemului nervos

Potrivit cercetătorilor din Departamentul de Neuroștiințe al Universității din Ohio, atunci când activitatea sexuală are loc în adolescență, aceasta se suprapune cu dezvoltarea sistemului nervos și poate provoca chiar inflamații ale țesutului cerebral. În consecință, conform informațiilor apărute pe site-ul sciencedaily.com, sexul prematur poate influența atitudinea față de sexul opus atât la femei, cât și la bărbați. În plus, persoanele care îşi încep viața sexuală încă din adolescență sunt mai predispuse la a se confrunta mai târziu cu deficiențe ale sistemului imunitar. Mai mult decât atât, viitorii adulți vor fi mai vulnerabili în fața depresiei și a stărilor de anxietate, manifestând mai des dezechilibre emoționale. De asemenea, persoanele care suferă în adolescență traumele emoționale cauzate de eșecul unor relații se pot confrunta la maturitate cu dificultăți de relaționare și sunt mai inclinate să aibă o viață sexuală promiscuă.

În România, din punct de vedere legislativ, vârsta pentru consimțământ este de 15 ani.

(articol realizat din surse online)

Citit 731 ori Ultima modificare Marți, 27 Iunie 2023 14:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.