Savarine cu frișcă și dulceață

Savarine cu frișcă și dulceață
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ingrediente: pentru aluat: 150 ml lapte călduț, 1 ou, 25 g zahăr, 1 lingură ulei, 1 praf de sare, 220 g făină, 6 g de drojdie proaspătă; pentru sirop: 150 ml apă, 100 g zahăr, coaja de la jumătate de lămâie, 1 lingură de rom sau câteva picături de esență de rom; pentru decor: 200-300 g dulceață sau jeleu de culoare roșie, 500 g frișcă bătută;

Mod de preparare: pentru aluatul de savarine, punem într-un bol laptele călduț, drojdia, zahărul, oul, uleiul și o treime din făină. Se amestecă totul foarte bine cu un tel, să nu aibă cocoloașe. Se acoperă vasul și se lasă 10 minute, să se activeze drojdia. După 10 minute, se adaugă restul de făină și sarea și se amestecă bine cu lingura. Se amestecă energic aproximativ 5 minute, până când se „leagă” bine aluatul. Se acoperă vasul și se lasă la dospit 30 de minute. Aluatul se pune în formele de savarină, unse cu unt în prealabil. Coacerea se face în cuptorul preîncălzit, la 170 de grade (foc mediu), aproximativ 20 de minute sau până când se rumenesc frumos. Se scot și se lasă la răcit. Pentru sirop punem apa cu zahărul la fiert cam 5 minute și spumăm impuritățile. Stingem focul și punem coaja rasă de la 1/2 lămâie și romul.

Savarinele răcite se rad puțin la suprafață, se introduc în siropul fierbinte și se scot pe grătarul cu tavă colectoare pentru scurgerea excesului de sirop. Se așază în tăvi una lângă alta, în linie dreaptă, câte 5-6 bucăți, pentru a li se tăia capacul deodată, cu cuțitul riglat, până la 3/4 din suprafață. Se unge capacul fiecăreia cu dulceață sau jeleu și se umplu, prin deschiderea acestuia, cu frișca bătută, folosind poșul cu șpriț.

Citit 631 ori Ultima modificare Duminică, 23 Aprilie 2023 10:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.