Preparate gustoase din caracatiţă

Preparate gustoase din caracatiţă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pentru că din ce în ce mai multe gospodine de la noi aleg să adauge în meniu caracatiţă, vă prezentăm două moduri de a o găti.

Caracatiţă cu cartofi și chilli

Ingrediente: 900 g caracatiţe semipreparate, 1 ceapă, 4 căţei de usturoi, 3-6 ardei chilli, 2 linguri ulei de măsline, sare, piper, 1 conservă mică de roşii curăţate, 2 linguri capere, 2 linguri frunze de pătrunjel tocate.

Preparare: Caracatiţele se taie în bucăţi mari de 3 centimetri, ceapa se taie mărunt, iar usturoiul se zdrobește. Ardeii se curăţă de sâmburi și se taie mărunt. Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se călește puţină ceapă, se adaugă caracatiţele și se prăjesc 5 minute amestecând continuu. Dacă se formează zeamă, se prăjesc până ce aceasta se evaporă. Usturoiul și ardeii se pun în tigaie. Se sărează și se piperează. Roșiile se zdrobesc și se pun în tigaie, se acoperă cu un capac și se lasă totul să fiarbă cam 30 de minute. Se adaugă apoi caperele și se fierbe încă 10 minute, fără capac, până ce sosul este gros. Deasupra se presară frunze de pătrunjel. Se consumă cu cartofi înăbușiţi.

Caracatiţă la cuptor

Ingrediente: 1 kg caracatiţă, 5 cartofi, 1 ceapă, 1 roşie mare, 1 linguriţă vegeta, 1/2 linguriţă piper, 1/2 linguriţă turmeric, 80 ml ulei de măsline, 2 linguri oţet, 150 ml apă, 1 lingură unt, pătrunjel, 100 ml vin alb, 2 căţei de usturoi, sare.

Preparare: Caracatiţa curăţată se pune la fiert în apă fierbinte, în care s-au adăugat 2 linguri de oţet. Se fierbe doar 20 minute, cât să se elimine mucozităţile. Într-o tavă termorezistentă, se pun cartofii, roşiile şi ceapa, tăiate rondele. Se condimentează cu sare, piper, turmeric şi vegeta şi se amestecă. Se toarnă apoi uleiul şi apa peste ele. Caracatiţa se aşază deasupra legumelor. Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor la 150°C pentru o oră şi jumătate.

Se scoate folia şi se păstrează caracatiţa pe o farfurie până se face garnitura. Peste legumele din tavă, se toarnă vinul amestecat cu pătrunjelul tocat mărunt şi căţeii de usturoi striviţi. Se adaugă şi untul. Se pune tava pe aragaz la foc mediu şi, când începe să fiarbă conţinutul, se amestecă uşor până la topirea completă a untului. Apoi, se mai lasă să fiarbă cam 2 minute. Se ia tava de pe foc şi se aşază caracatiţa deasupra. Se servește imediat.

Citit 566 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Aprilie 2023 08:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.