Friptură de iepure la cuptor, cu sos de vin și măsline

Friptură de iepure la cuptor, cu sos de vin și măsline
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Friptura de iepure, indiferent de modul în care este preparată, este deosebit de fragedă și gustoasă.

Carnea de iepure este de culoare alb rozalie, cu cel mai mic nivel de colesterol, grăsimi saturate, calorii și sodiu, dar pe de altă parte are cel mai mare nivel de proteine. Este ușor de digerat și, din această cauză, este recomandată persoanelor cu probleme digestive.

Friptura de iepure la cuptor cu vin și măsline este un adevărat deliciu, mai ales în prag de sărbători sau când vrei să impresionezi cu o masă mai altfel decât cea obișnuită. Este ușor de făcut și aduce un plus de savoare preparatelor tradiționale.

Cum se prepară

Ingrediente: 1,5 kg carne de iepure (piept și pulpe), 500 ml vin alb, 150 g măsline negre și verzi, 5 linguri ulei de măsline,  4-5 fire de rozmarin, foi de dafin, cimbru, busuioc, 5 căței usturoi, sare, piper.

Preparare: Se taie carnea în bucăți potrivite, se spală bine în apă rece, se lasă la scurs și se usucă cu hârtie absorbantă. Se unge carnea cu sare, piper, cimbru, busuioc, usturoi pisat, se pun și foile de dafin și firele de rozmarin, apoi se acoperă cu vin și ulei de măsline și se lasă la macerat două-trei ore. Se pune într-o tavă împreună cu marinata (sosul în care a stat) și se coace la cuptor la 220 de grade timp de 30 de minute, apoi pentru încă o oră la 180-200 de grade. Din când în când se controlează și, dacă mai e nevoie, se mai adaugă vin sau apă. Cu 15 minute înainte de a scoate friptura din cuptor, adăugăm și măslinele. Este delicioasă alături de un piure de cartofi sau sote de legume!

Garnitura ideală

Rețeta pentru sote de legume (garnitură pentru friptura de iepure)

Ingrediente: varză de Bruxelles, ciuperci, 2-3 morcovi, 2-3 linguri ulei de măsline, unt, sare, ardei iute ,1-2 căței de usturoi.

Preparare: Legumele spălate și șterse se taie bucăți de o mărime potrivită pentru o îmbucătură. Varza de Bruxelles se curăță de frunzele pălite și se taie cotorul. Se încălzește tigaia, se lasă uleiul la încins și apoi se adaugă usturoiul tăiat felii, se prăjește rapid și se scoate, altfel va da un gust amărui. Se pune ardeiul iute tăiat felii fine și legumele, se țin pe foc 5-6 minute la foc iute, mișcând mereu tigaia, pentru ca legumele să se facă bine. Se răstoarnă pe farfurie și se presară cu verdeață proaspăt tocată.

Citit 7382 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Mai 2023 06:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.