Stresul și antidepresivele afectează viața sexuală

Stresul și antidepresivele afectează viața sexuală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Nive­lurile mai mari de stres eliberează mai mult cortizol - hormonul de luptă sau de fugă - ce poate afecta negativ dorinţa sexuală, susţin cercetătorii americani.

Dacă aţi observat recent o scădere a nivelurilor de stres, acest lucru poate explica, de asemenea, o creștere a dorinţei sexuale, pentru că, deși sexul este fizic, el are puternice componente mentale și psihologice. Dacă aţi observat o schimbare bruscă a libidoului, acest lucru poate fi cauzat și de faptul că aţi încetat recent să utilizaţi medicamente sau aţi scăzut doza.

Antidepresivele, în special, vă pot afecta negativ dorinţa sexuală. Într-un raport din 2016, 40 la sută dintre persoanele care se confruntă cu disfuncţie sexuală ar putea să o atribuie utilizării antidepresivelor. Alte medicamente care pot scădea dorinţa sexuală sunt antihipertensivele, care sunt utilizate pentru a trata tensiunea arterială crescută, medicamentele anti-manie, care conţin litiu sau cele care conţin hormoni precum Lupron sau Zoladex. La polul opus, cercetătorii au evidenţiat o relaţie pozitivă între capacitatea fizică și o dorinţă sexuală mai mare. „Activitatea fizică ne poate face să ne simţim mai conectaţi la corpul nostru și ar putea crește imaginea de sine”, spune Kamil Lewis, sexolog din California de Sud. ”Când ne simţim bine cu noi înșine, este probabil să dorim să participăm mai frecvent la relaţii sexuale cu partenerul”. Unii oameni pot experimenta o creștere a libidoului dacă se găsesc abia acum într-o relaţie sexuală mai plăcută decât cele din trecut și sunt mai atrași și admiraţi de partenerul actual. Sau pur și simplu, s-a menţinut dorinţa în cuplu peste ani și dorinţa de explorare a relaţiei intime.

Citit 694 ori Ultima modificare Marți, 27 Iunie 2023 14:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.