Școala iubitorilor de animale. Periat, nu luptă corp la corp!
Foto: Unsplash

Școala iubitorilor de animale. Periat, nu luptă corp la corp!
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi ne vom strădui să vă fim de folos cu informații și sfaturi care să vă ajute să vă îngrijiți și înțelegeți mai bine prietenul necuvântător. Chiar dacă primăvara se menține capricioasă și în această ultimă lună, iar ploile și temperaturile scăzute se succed ca la ruletă, schimbarea anotimpului este dovedită cu prisosință de năpârlirea câinilor și a pisicilor.

Un subiect început vinerea trecută, pe care îl vom continua chiar de unde ne-am oprit acum o săptămână: periatul nu trebuie să fie o luptă inegală cu patrupedul, ci un moment în care pisica sau câinele să se simtă răsfățate și alintate. Înainte de toate, țineți seama că așa cum și noi, oamenii, suntem diferiți, nici patrupedele nu sunt la fel.

Prin urmare - și aici vorbim cu stăpânii începători - imaginile sau filmulețele în care pisica sau câinele se lasă în voie la periat sau pieptănat, ba chiar insistă să lungească un astfel de "tratament" nu sunt valabile pentru orice animal de companie. Suficienți stăpâni pot depune mărturie că blănoșii lor urăsc sesiunea de periat, că nu știu cum să scape mai repede, ba chiar pot deveni agresivi atunci când peria ajunge în zonele sensibile, unde nu acceptă nici măcar să fie atinse. De pildă, coada, abdomenul și lăbuțele sunt zonele "nu mă atinge" pentru unele pisici. Inclusiv pentru pisica în a cărei "slujbă” sunt.

Despre căței s-ar putea spune că sunt ceva mai toleranți cu sesiunile de periat, chiar dacă nu se dau în vânt după acest tip de atenție. Bucuria de a fi în atenția stăpânului întrece disconfortul periatului. În cazul lor, în funcție de lungimea firului de păr, trebuie avută mare grijă la zonele de sub bot sau sub urechi, unde se pot crea noduri. Un periat agresiv ori rapid poate fi extrem de dureros dacă se încearcă să descurce un asemenea nod.

Așa că rețineți primul sfat general: nu încercați întotdeauna descâlcirea nodului "gordian". Ar putea fi mai ușor ca nodul respectiv să fie tăiat cu o foarfecă, evident, fără a tăia sau zgâria pielea animalului!

Tot ca sfaturi generale, alegeți momentele de pieptănat sau periat atunci când animalul este relaxat, calm și chiar dă semne că i-ar plăcea să fie alintat. Și începeți cu zonele în care patrupedul adoră să fie mângâiat. În niciun caz nu folosiți periatul ca pedeapsă pentru cine știe ce năzdrăvănie sau pentru comportament nedorit. Sesiunea de periat trebuie să dureze fix atât timp are chef animalul de companie, chiar dacă nu ați apucat să ajungeți pe toată suprafața corpului!

Citit 1395 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2023 12:44

1 comentariu

  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 13 Mai 2023 15:44
    5.13.147.***
    Mi-as dori ca iubitorii de animale sa nu isi mai arunce laturile si resturile de mancare stricata sau carne sau carnea stricata, in unele cazuri, pe geam si in loc de animale sa adune sobolani. Mi-as dori ca iubitorii de animale, cainarii, sa stranga rahatul dupa cainele lor pentru ca asa cum cred e
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.