Păreri pro și contra despre abstinența sexuală

Păreri pro și contra despre abstinența sexuală
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În opinia specialiștilor și nu numai, activitatea sexuală la oameni are dublu rol: de procreere și de recreere (obținerea plăcerii). Sexul este supus unor reguli morale, sociale și religioase, la oameni dezvoltându-se afectivitatea, trăirea psihică a actului sexual. Iată de ce abstinența este privită în multe culturi ca un avantaj, fiind considerată chiar și de către specialiștii în psihologie și terapie de cuplu ca benefică în evoluția unei relații. 

Beneficiile abstinenței includ: amânarea vieții sexuale până la căsătorie în cazul persoanelor religioase; evitarea unei boli venerice sau a unei sarcini nedorite; testarea partenerului, certitudinea că acesta își dorește mai mult decât satisfacerea unei nevoi; experimentarea afecțiunii fără presiunea sexualității; evitarea unei traume/dezamăgiri; dacă este consimțită de ambii parteneri, poate revigora relația prin diversificare și reîntoarcere la o sexualitate elementară (tandrețe); sentimentul de control/independență.

Consecințe negative ale abstinenței mai luni de 30 de zile: afecțiuni ginecologice (ovariene, ale colului uterin, menopauză timpurie); scăderea încrederii în sine, a inițiativei și abilităților de comunicare; sentimente de vinovăție, gelozie, violență conjugală, infidelitate, divorț; tulburări de anxietate, tulburarea depresivă, tulburări psihosomatice, izolare socială; evitarea intimității și disfuncții sexuale (disfuncția erectilă, ejacularea prematură).

(articol realizat din surse online)

Citit 895 ori Ultima modificare Marți, 27 Iunie 2023 14:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.