Oameni de seamă. Ion Di Cesare, unul dintre cei mai buni piloți români (VIDEO)

Oameni de seamă. Ion Di Cesare, unul dintre cei mai buni piloți români (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Generalul-locotenent în retragere Ion Di Cesare s-a născut în anul 1916, la București. A urmat cursuri de zbor la Aeroclubul IAR Brașov, unde a obținut în anul 1936 Brevetul de aptitudini de pilot de turism gradul 1, urmat la scurt timp de Brevetul internațional gradul II. În anul 1937 a suferit un grav accident de aviație la Brașov, în urma căruia Fleet-ul pe care îl pilota împreună cu Ion Voivozeanu s-a prăbușit de la mică înălțime, acesta din urmă pierzându-și viața. A urmat Școala de Ofițeri de Aviație de la Cotroceni, absolvită în anul 1939, și a fost repartizat la Flotila 1 Vânătoare de la Pipera. Ion Di Cesare a participat la campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, în principal în cadrul legendarului Grup 7 Vânătoare, unde a activat până în anul 1944. În anul 1943 a făcut parte împreună cu alți câțiva piloți de elită de vânătoare din celebra Flotilă Udett. De asemenea, în anul 1944 a luptat în calitate de comandant de escadrilă împotriva aviației americane de bombardament. La sfârșitul războiului, Ion Di Cesare avea un palmares impresionant: 14 victorii aeriene sigure și trei probabile la care se adaugă și victoriile la sol. 

Activitatea sa prodigioasă pe front a făcut din Ion Di Cesare "unul dintre cei mai buni piloți români de vânătoare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial".

În anul 1948, Ion Di Cesare a fost arestat politic, încarcerat la închisorile Malmaison din București și de la Pitești, dar a fost grațiat din lipsă de probe.

Obligat de împrejurări să renunțe la uniforma militară sub care își riscase viața de nenumărate ori pe front, Ion Di Cesare a fost încadrat ca șef de atelier la Întreprinderea Electromontaj din București, apoi ca maistru instructor la Grupul Industrial ”Iosif Rangheț”, pentru ca din anul 1964 să fie mecanic șef la Șantierul Trustului I Construcții din București.

După pensionare am fost avansat în rezervă până la gradul de general-locotenent. Din această postură a promovat imaginea aviației române, luptând, totodată, pentru drepturile aviatorilor în rezervă și în retragere. În anul 1990 a reușit reînființarea Ligii Aeriene Române, al cărei președinte a fost.

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru faptele sale de vitejie, Ion Di Cesare a primit Ordinul ”Mihai Viteazul”, Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler, Crucea de Fier clasa I cu frunze de stejar de aur și Frontflugspange în aur.

A decedat la 10 august 2012.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

 

Citit 614 ori Ultima modificare Joi, 10 August 2023 07:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.