Ingrediente: 300 grame de făină, făină pentru blatul de lucru, 10 g drojdie proaspătă, 2 prize zahăr, 170 ml lapte călduţ, sare, 5 linguri ulei de măsline, 1 dovlecel mic, 1 ceapă roşie mică, piper proaspăt măcinat, 100 g smântână, 125 g file de păstrăv afumat, 1-2 linguri mălai, 2 linguri verdeţuri tocate.
Preparare: Cerneți făina, faceţi o adâncitură în mijloc, sfărâmați drojdia, presăraţi zahăr, amestecaţi cu 50 ml de lapte călduţ şi lăsaţi la dospit, acoperit, circa 30 de minute. Adăugaţi 1/2 de linguriţă de sare, 4 linguri de ulei şi restul de lapte, frământaţi un aluat şi mai lăsaţi-l să dospească încă 30 de minute. Curăţaţi dovlecelul și ceapa, tăiaţi-le, condimentaţi cu sare şi piper după gust, picuraţi restul de ulei şi preparaţi-le la grill, 10-15 minute. Pe un blat întindeţi aluatul modelând două cercuri cu diametrul aproximativ de 28 cm și ungeţi-le cu smântână. Rupeţi păstrăvul în bucăţi. Aşezaţi pe tarta alsaciană legumele preparate la grill şi păstrăvul. Presăraţi puţin mălai pe o piatră pentru copt pizza, aşezaţi tartele alsaciene pe aceasta una după cealaltă, preparaţi-le la grill circa 4-5 minute şi serviţi-le după ce aţi presărat verdeţuri.
Păstrăv la cuptor
Ingrediente: 2 păstrăvi de câte 300-350 de grame fiecare, sare, piper negru măcinat, 1 cățel mic de usturoi, 1/2 linguriță de cimbru uscat, 1/2 linguriță de paprika dulce, 1 lingură de ulei de măsline
Preparare: Păstrăvii se desfac ca un fluture. Porniți cuptorul și setați-l pe funcția grill, la 230°C. Tamponați păstrăvii cu șervete absorbante de bucătărie, pentru a elimina umiditatea în exces. Condimentați-i pe partea cu carne cu sare, piper, cimbru uscat, radeți pe răzătoarea mică usturoiul și presărați paprika. Stropiți-i cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline și așezați-i, cu partea condimentată (cea cu carnea), în tava cuptorului. Condimentați cu sare, piper negru măcinat, cimbru și paprika și stropiți cu ulei de măsline partea cu pielea. Coaceți păstrăvii la 230°C, funcția grill, timp de 15 minute. La finalul celor 15 minute, iese o minunăție de păstrăv la cuptor, aromat și cu pielea crocantă.
Se servește imediat, alături de garnitura preferată și sosuri sau salate de crudități.