Oameni de seamă. Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori români (VIDEO)

Oameni de seamă. Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori români (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Actorul Toma Caragiu s-a născut pe 21 august 1925, la Hrupisti, în Grecia, într-o familie de aromâni

La vârsta de trei ani, familia Caragiu s-a mutat la Silistra, iar în 1940 a ajuns în România, la Ploiești. Aici, viitorul actor a fost cooptat în trupa de teatru a liceului și a scris în revista unităţii de învăţământ, "Frământări". În 1945, se înscrie la Facultatea de Drept, pe care a abandonat-o la scurtă vreme, pentru a se înscrie la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București, pe care l-a absolvit în 1949. În 1948, pe vremea studenţiei, a debutat pe scena Studioului Teatrului Național din Piața Amzei, în "Toreadorul din Olmedo".

Pe 1 mai 1948, încă student, a fost angajat la Teatrul Național. În 1953, tânărul actor a fost numit în funcția de director al Teatrului de Stat din Ploiești, post pe care-l va ocupa în următorii 12 ani. Pe scena teatrului prahovean, Toma Caragiu a interpretat zeci de roluri, printre care: Truffaldino din "Slugă la doi stăpâni" (1954) de Carlo Goldoni, Figaro din "Nunta lui Figaro" (1955) de Beaumarchais, Ianke din "Tache, Ianke și Cadâr" (1956) de Victor Ion Popa, Zmeul-Zmeilor din "Înșir-te, mărgărite" (1958) de Victor Eftimiu, Vulpoiu din "Răzvan și Vidra" (1959) de B. P. Hașdeu, Stancu Văratecu din "Poarta" (1959) de Paul Everac.

La radio, Toma Caragiu a debutat cu piesa "Douăsprezece lire", în 1965, urmând peste 40 de roluri, printre care cele din: "Aurul negru" de Cezar Petrescu, "Gaița și sticletele" de Robert Tomas, "Minunile Sfântului Sisoe" de George Topârceanu, "Enigma Otiliei" de George Călinescu, "Iată femeia pe care o iubesc" de Camil Petrescu.

În film, a fost distribuit pentru prima oară în 1955, în pelicula "Nufărul roșu", primul film artistic românesc în culori. A mai fost văzut în filmele: "Nu vreau să mă însor", "Poveste sentimentală", "Vremea zăpezilor", "Răpirea fecioarelor", "B.D. intră în acțiune", "Haiducii lui Șaptecai", "Zestrea domniței Ralu", "Actorul și sălbaticii", "Operațiunea Monstrul" ș.a.

Pe 4 martie 1977, cutremurul devastator i-a curmat viața, la vârsta de 51 de ani, în apogeul carierei sale artistice.

Postum au apărut două volume despre Toma Caragiu: "Carte despre Toma Caragiu" (1984) de Petre Bokor și "Ipostaze" (2003), semnat de sora sa, Matilda Caragiu Marioțeanu.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

 

Citit 980 ori Ultima modificare Luni, 21 August 2023 10:29

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 21 August 2023 10:42
    5.13.146.***
    A fost UN MONSTRU SACRU AL CINEMATOGRAFIEI fireste si TEATRULUI! A fost singurul actor caruia i sa permis sa CRITICE SUBTIL REGIMUL COMUNIST! aranjam cu vecinul si gaurim tavanul sau aranjam cu masuta si taiem picioarele... o brad frumos! ESTI NEMURITOR MAESTRE!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.