Oameni de seamă. Paul Everac, dramaturg prolific şi controversat

Oameni de seamă. Paul Everac, dramaturg prolific şi controversat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Dramaturgul Paul Everac s-a născut (ca Petre Constantinescu) pe 23 august 1924, la Oradea. În 1942, a absolvit cursurile liceale la Arad, după care a urmat facultăţile de Drept, obținând licența în 1947, și Filosofie (1948) la Universitatea din București.

Timp de zece ani, a fost, pe rând, contabil, cantaragiu, director de muzeu la Buzău, muzeograf la Sighișoara, jurisconsult la Fălticeni, șef de protocol la Prezidiul Marii Adunări Naționale. A fost director general al TVR, în perioada ianuarie 1993 - ianuarie 1994, director al Institutului Cultural Român din Veneția. 

A debutat ca scriitor, în 1948, cu poemul dramatic "Robinson", iar un an mai târziu, în 1949, revista "Tânărul scriitor" i-a publicat schița "Generalul". Debutul său editorial l-a constituit volumul "Legenda", apărut în 1962.

S-a remarcat în special în dramaturgie, unde a debutat cu piesa "Poarta", reprezentată pe scena Naționalului ieșean şi publicată în anul 1959. Printre piesele care au urmat se află: "Ferestre deschise", "Explozie întârziată", "Simple coincidențe", "Ștafeta nevăzută", "Paharul cu sifon", "Salonul", dramaturgul ajungând unul dintre cei mai jucați autori români. Cele mai importante lucrări dramatice ale sale au fost adunate în volumele: "Cinci piese de teatru" - apariție 1967, "Teatru" - 1975, "Viața lumii" - 1982, "Parabole dramatice" - 1963, "Aventura umană" - 1989. A publicat în total peste 140 de piese de teatru.

A semnat și volume de eseuri și proză satirică, precum: "Ședința balerinelor", "Dialoguri contemporane", "Încotro merge teatrul românesc".

După 1989, i-au mai apărut volumele: "Câteva feluri de dragoste" - roman, "Câteva feluri de moarte" - nuvele, "Poeme politice", "Mic breviar despre lume și viață" - eseu filosofic, "La poarta din dos a Europei" - tablete, "Revelionul" - volum memorial, 2000.

Paul Everac este și autor al mai multor scenarii radiofonice și de televiziune, precum cele ale filmelor: "Un om trăind în viitor, Nicolae Titulescu", documentar de Pompiliu Gîlmeanu; "Clipa" - ecranizare după romanul cu același titlu, regia Gheorghe Vitanidis; "Vânătoare de vulpi" - ecranizare după romanul "Niște țărani", regia Mircea Daneliuc.

A fost distins cu Premiul Ministerului Culturii, Premiul "Vasile Alecsandri" de creație populară, Premiul "I.L. Caragiale" al Academiei Române și multe altele. A fost o figură controversată a vieţii publice, mai ales după ce s-a aflat la şefia TVR.

Pe 23 septembrie 2011, a fost internat la Spitalul Fundeni din Capitală, cu hemoragie digestivă. A decedat pe 18 octombrie 2011, la Bucureşti.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

Citit 772 ori Ultima modificare Miercuri, 23 August 2023 11:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.