Oameni de seamă. Dan Horia Mazilu, cercetător al literaturii române vechi

Oameni de seamă. Dan Horia Mazilu, cercetător al literaturii române vechi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Profesorul şi istoricul literar Dan Horia Mazilu s-a născut pe 20 aprilie 1943, la Piteşti. A urmat Facultatea de Limbi Străine - Limbi Slave a Universităţii Bucureşti, în anii 1961-1966. A devenit doctor în filologie cu teza "Opera umanistului Udrişte Năsturel în contextul relaţiilor culturale româno-slave", în 1972 - monografie care a fost publicată în volumul de debut, din 1974. A fost cadru didactic la Catedra de Filologie slavă a Facultăţii de Limbi Străine, apoi la Catedra de Istoria Literaturii Române a Universităţii din Bucureşti, unde a fost şi decan al Facultăţii de Litere. Din 6 martie 2006, a îndeplinit funcţia de director general al Academiei Române.

A debutat în anul 1969, în revista "Argeş". Printre monografiile pe care le-a publicat se numără: "Barocul în literatura română din secolul al XVII-lea", "Cronicari munteni", "Varlaam şi Ioasaf. Istoria unei cărţi", "Literatura română în epoca Renaşterii", "Proza oratorică în literatura română veche", "Vocaţia europeană a literaturii române vechi", "Recitind literatura română veche", "Literatura română barocă în context european", "Cronicari moldoveni", "Introducere în opera lui Dosoftei", "Noi despre Ivireanul", "O istorie a blestemului", "Voievod dincolo de sala tronului", "Lege şi fărădelege în lumea românească veche", "Văduvele sau despre istorie la feminin". A mai publicat cursuri universitare, articole, studii, traduceri şi comunicări, în reviste din ţară şi din străinătate.

Reputat cercetător în domeniul literaturii române vechi și al istoriei mentalităților, specialist în slavistică și paleografie, Dan Horia Mazilu este creator de școală la Facultatea de Litere, contribuind esențial la relansarea și organizarea studiilor literare în universitatea românească și la formarea generațiilor de profesori și cercetători.

A fost distins cu Premiul special al revistei "Argeş", Premiul Academiei Române, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru critică.

Pe 29 noiembrie 2001, a fost ales membru corespondent al Academiei Române. A mai fost membru fondator al Forumului Civic Român, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociaţiei Slaviştilor din România.

A decedat pe 16 septembrie 2008, la Bucureşti.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

Citit 420 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Septembrie 2023 14:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.