”Regula germană” aplicată la micșorarea zilei

”Regula germană” aplicată la micșorarea zilei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Micșorarea zilei ne afectează funcționarea întregului organism. Modificările sezoniere ale luminii - zile mai lungi vara, mai scurte iarna - au fost asociate de mult timp cu comportamentele umane, afectând totul, de la somn și obiceiurile alimentare până la activitatea cerebrală și hormonală.

Tulburarea afectivă sezonieră este un prim exemplu, este un tip de depresie legată de expunerea redusă la lumina naturală a soarelui, care apare de obicei în timpul lunilor de iarnă și mai des la latitudini mai mari, când orele de lumină sunt cele mai scurte. Terapia cu lumină puternică s-a dovedit a fi un remediu eficient pentru tratarea tulburării sezoniere, la care se adaugă boli precum depresia majoră nesezonală, depresia postpartum și tulburarea bipolară, dar modul în care schimbările sezoniere în ceea ce privește lungimea zilei și expunerea la lumină afectează și modifică creierul la nivel celular și de circuit i-a ținut pe oamenii de știință în mare parte în întuneric.

”Odată cu micșorarea zilei, numărul de ore pe care le avem efectiv de lucru, scad. Noi, organismul uman trebuie să ne adaptăm la noua structură a zilelor de lucru și a zilei întregi. Avem organizată în creier o bijuterie care se numește ciclu, ritmul circadian, care spune că trebuie să mă trezesc dimineață, să mă culc la sfârșitul zilei.

Ciclul acesta îmi arată că maxima mea activitate, de inteligență, este activitatea cerebrală între orele 10-12 și după-amiaza între orele 16-18. Odată cu reducerea orelor de lumină, acest ciclu va fi influențat. Totul este să ne adaptăm la acest ciclu, dar să nu reducem cantitatea de ore de odihnă, să menținem trezirea de dimineață, să menținem odihna la orele corespunzătoare. Eu spun ora 22,00.

Pe cursul zilei trebuie să ne menținem acea regulă germană foarte corectă: 8+8+8, adică 8 ore de lucru, 8 ore de odihnă, 8 ore de administrație. Atunci, indiferent de cât de scurtă este ziua din punct de vedere al luminii, reușim să ne adaptăm”, a explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurologie.

Acesta a precizat că scopul nostru este să performăm atât la serviciu, cât și acasă, cât și în întreaga noastră activitate. Să nu uităm că weekendul trebuie să rămână weekend, odihna trebuie să rămână odihnă.

Citit 689 ori Ultima modificare Duminică, 17 Septembrie 2023 13:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.