Bruschete cu roșii cherry sau cu ton?

Bruschete cu roșii cherry sau cu ton?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bruscheta este originară din Italia, fiind inventată pentru a salva pâinea veche. Pe lângă rațiunile economice, existau și unele religioase.

Particularitatea acestui preparat este că nu conține sare, iar motivul este unul istoric. Republica din Pisa a refuzat să mai exporte sare către Florența, iar brutarii locali au fost nevoiți să facă pâinea fără sare. Cu timpul au descoperit că bruscheta este mult mai gustoasă cu felii de pâine fără sare.

În Puglia se mai adaugă și un strop de piper, iar roșiile folosite sunt cherry, produse local. În Piemont, bruscheta este mult mai picantă și este numită "soma d’aj", în traducere, felie cu usturoi. În Calabria, se găsește sub denumirea de "fedda ruscia". În Toscana, se numește "fettuna" și nu conține roșii. În Toscana se mânca încă din secolul al XII-lea un preparat asemănător bruschetei de astăzi, care însă nu conținea roșii. Secretul era pâinea toscaneză sau "pane sciocco".

Ingrediente: o baghetă, 10 roșii cherry, 1/2 ceapă roșie, un cățel de usturoi, o mână frunze de busuioc, 1 linguriță oregano, 2 linguri ulei de măsline, sare, piper.

Preparare: Taie roșiile cubulețe, iar ceapa, usturoiul și busuiocul cât mai fin. Combină toate ingredientele și asezonează cu uleiul de măsline, sarea și piperul. Feliază bagheta în diagonală, astfel încât să iasă felii cât mai lungi. Unge-le cu puțin ulei de măsline și, fie prăjește-le cum ai prăji în mod obișnuit pâine, fie dă-le la cuptorul încins pentru 4-5 minute, să se rumenească. Aşază compoziția pe feliile de pâine prăjită și servește bruschetele.

Bruschete cu ton

Ingrediente: felii de pâine, 1 conservă 160 g de ton file sau bucăți în ulei de măsline, 5-6 roșii cherry, 1 linguriță oțet balsamic, 1 ceapă mică, opțional 1/2 linguriță capere, 1 frunză busuioc proaspăt, sare, piper, ulei de măsline.

Preparare: Picurați puțin ulei de măsline pe feliile de pâine și așezați-le una lângă alta în tavă. Băgați tava la cuptor la 180 grade Celsius și lăsați să se facă până se rumenesc ușor pe margini. Cât timp se fac feliile de pâine se prepară toppingul. Puneți într-un bol tonul scurs de ulei și adăugați roșiile tăiate cubulețe. Adăugați și ceapa tocată mărunt, caperele, busuiocul tăiat. Condimentați cu sare, piper si adaugați oțetul balsamic.

 

Citit 763 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Septembrie 2023 15:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.