Cu 230 de ani în urmă, s-a pus piatra de temelie a Capitoliului

Cu 230 de ani în urmă, s-a pus piatra de temelie a Capitoliului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Capitoliul nu este numai un simbol al politicii americane, ci și unul al legii și libertății acestei națiuni. Aici își desfășoară activitatea Senatul SUA și Camera Reprezentanților. În aceeași clădire se află și Curtea Supremă a SUA.

Președintele George Washington a aprobat la 25 iulie 1783 construcția Capitoliului, pentru "grandoare și totodată simplitate", el punând piatra de temelie a clădirii pe 17 septembrie 1793, pe baza planurilor arhitectului William Thornton, care a proiectat o clădire formată din trei corpuri. Corpul central, ridicat sub forma unui dom, era flancat în stânga și în dreapta de două aripi rectangulare - una pentru Senat și una pentru Camera Reprezentanților.

Clădirea pe care o cunoaștem astăzi a fost ridicată în etape, fiind rezultatul unei lungi perioade de construcție, consolidare și restaurare, care continuă, de fapt, și astăzi. Aripa sudică sau "Camera" a fost terminată în 1807, lucrările desfășurându-se sub îndrumarea arhitectului Benjamin H. Lartrobe. Întreaga clădirea a fost finalizată în 1813. Instituțiile statului au fost instalate în clădire în anul 1800, înaintea încheierii definitive a lucrărilor.

În anul 1814, Capitoliul a fost distrus aproape în întregime de flăcări. Același arhitect, Benjamin H. Lartrobe, a condus iniţial lucrările de restaurare, ulterior fiind înlocuit cu Charles Bulfinch. Capitoliul a devenit în totalitate din nou funcțional în anul 1829 și a fost extins și modernizat în 1869. În 1874, a fost pus în funcțiune primul lift în incinta Capitoliului, iar în anul 1880 lumina electrică a înlocuit lămpile cu gaz. Corpul de clădire care găzduiește Camera Reprezentanților a fost dotat cu aparatură pentru votul electronic în 1973. După anul 1980, clădirea a fost dotată cu sisteme de climatizare și supraveghere, iar computerele au devenit principalele instrumente de lucru.

Capitoliul este deschis publicului pe tot parcursul anului, între 9.00 și 16.30. Singura zi din an în care este închis este 25 decembrie. Cetățenii americani care doresc să urmărească în direct ședințele parlamentare îşi pot procura legitimație de vizitatori de la biroul senatorului sau congresmanului pe care l-au votat. Cetățenii străini trebuie să îndeplinească o serie de formalități simple, cum ar fi prezentarea la intrare a pașaportului cu viza la zi sau a unui act de identitate.

Paza Capitoliului a fost întărită după atentatele din 11 septembrie 2001, când acesta a fost una dintre țintele vizate de teroriști.

Citit 533 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Septembrie 2023 20:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.