Fiecare gospodină pregătește murături pentru sezonul rece, după retețe proprii, adaptate de-a lungul timpului. Pentru murăturile în oțet, avem nevoie de următoarele:
Ingrediente: 3-4 kg murături, 3 morcovi potriviți, 1 varză albă mică, 1 varză roșie mică, 1 fir de praz, 1 conopidă mică, 5 castraveți mari sau 20 castraveți mici lăsați întregi, 1 țelină mică, 1 sfeclă, 2 pepeni mici, 300 grame varză de Bruxelles (opțional), 5 gogoșari, cățeii de usturoi de la 3 căpățâni (aceștia rămân întregi), 20 de ardei iuți înțepați, sare după gust, boabe de piper negru și roșu, boabe de muștar, frunze de dafin, 2 pliculețe condimente pentru murături picante, 1 măsură de oțet la 18 măsuri de apă.
Atenție! Toate ingredientele se feliază!
Preparare: Se pun la foc apa și condimentele. Aproape când aceasta dă în fiert, se toarnă și oțetul. Se lasă doar cât să dea în fiert o secundă. Se lasă lichidul câteva minute la răcorit, se toarnă în borcane peste amestecul de legume, prin filtru, astfel ca lichidul sa rămână perfect clar.