Shaorma de casă, pentru întreaga familie

Shaorma de casă, pentru întreaga familie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ingrediente: 500 g pulpe de pui dezosate sau altă carne (curcan, porc), 6 linguri ulei de măsline, 3 linguri zeamă de lămâie, 1-2 căței usturoi pisat, 1 linguriță boia de ardei dulce sau iute, jumătate de linguriță de curcuma/turmeric, coriandru măcinat, 2 lingurițe sare, jumătate de linguriță de amestec arăbesc de 7 condimente, 500 g cartofi, 4 lipii, 4 castraveți murați/în oțet, 1 ceapă, 1 roșie, 2 linguri pătrunjel tocat și orice alte umpluturi, 300 g varză albă, 200 g maioneză, 4 linguri ketchup.

Preparare: Carnea se poate tăia felii subțiri sau lăsată bucăți întregi. Se marinează și se amestecă cu 3 linguri ulei de măsline, zeama de lămâie, usturoiul, boiaua, turmericul, o linguriță de sare, coriandrul și amestecul arăbesc de condimente. Se rumenește rapid la tigaie sau se pune în cuptor, amestecând periodic până se gătește bine.

Până se răcorește carnea, se pun repede cartofii la copt într-o tavă mare, tăiați felii mai mari şi se asezonează cu ulei de măsline, puțină sare și eventual turmeric. Apoi se coc 20-30 de minute, la 200-220 de grade, cu puțină ventilație, ca să fie mai crocanți. Până se fac cartofii și carnea, se pregătesc restul ingredientelor: sosurile, maioneza și ketchupul. Se pregătesc umpluturile: castraveții tăiați sferturi lungi, salata de varză, felii de roșii, ceapă și pătrunjel tocat.

Când sunt gata cele de mai sus, se trece la asamblat shaorma. Pentru a ține bine toate ingredientele împreună, se folosește folie de aluminiu, este foarte potrivită aici și chiar se recomandă. Se rup patru bucăți de folie, să fie puțin mai lungă decât diametrul lipiilor. Pe fiecare bucată de folie se pune câte o lipie și se unge cu 1-2 linguri de sos cu maioneză. Se pune deasupra aproximativ o mână de carne tăiată și câteva felii de cartofi copți. Se pun în prima jumătate a lipiei, să fie mai ușor de rulat. Apoi se distribuie uniform din celelalte umpluturi, puțină salată de varză, castraveți murați, felii de roșii, ceapă, pătrunjel tocat. La final se pune ketchupul deasupra.

Se rulează cu atenție și cât mai strâns lipia, inevitabil vă veți murdări puțin pe mâini - deci țineți un șervețel la îndemâna. Apoi, ruloul de lipie se învelește strâns într-o bucată de folie, se prind bine și capetele. Astfel, se prepară patru rulouri de shaorma, iar de preferat este să fie servite cât mai repede.

Citit 687 ori Ultima modificare Vineri, 06 Octombrie 2023 20:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.