Prăjitura Greta Garbo

Prăjitura Greta Garbo
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Se pare că numele acestei prăjituri a fost  dat de cofetarul Emil Gerbeaud, după ce a fost vizitat la cofetărie de celebra actriță Greta Garbo. Din acest motiv, unii cunosc prăjitura sub denumirea de Jerbo, altii de Greta Garbo. Cafeneaua există și astăzi în Budapesta.

Ingrediente: pentru foi: 500 grame făină, 250 g unt (80% grăsime), 1 ou şi 2 gălbenușuri, 150 g zahăr pudră, 2 linguri smântână (aproximativ 80 g), 1 linguriță bicarbonat stins cu suc lămâie, 1/2 linguriță esență vanilie; pentru umplutură: 6 linguri gem de prune, 3 linguri gem de caise, 180 grame nucă măcinată, 3 linguri zahăr tos; pentru glazură: 150 g zahăr pudră, 2 linguri cacao, 1 lingură ulei fierbinte, 40 ml apă caldă, 150 g nucă măcinată (opțional).

Preparare: Pentru a realiza foile amestecăm toate ingredientele până obținem un aluat neted și elastic. Îl împărțim în 4 părți egale, pe care le vom întinde în foi subțiri de 22/32 cm. Punem prima foaie în tava tapetată cu hârtie de copt. O ungem cu 3 linguri gem de prune, apoi presărăm 60 grame nucă măcinată, iar peste nucă împrăștiem cât mai uniform o lingură zahăr tos. Acoperim cu o foaie pe care o vom unge cu gem de caise. Repetăm operațiunea cu nucă, zahărul și încă o foaie ce va fi unsă cu gem de prune și nucă. Ultima foaie o înțepăm cu furculița uniform. Coacem prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de garde, timp de aproximativ 30 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. Încălzim uleiul și apa împreună până aceasta devine fierbinte, apoi adăugăm treptat zahărul amestecat cu cacao și amestecăm până se omogenizează. Trebuie să lucrăm rapid, astfel încât atunci când întindem glazura să nu fie rece, să poată fi întinsă uniform. Opțional, peste aceasta punem nucă tocată.

Citit 692 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Octombrie 2023 16:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.