Secretele mustului, cât și cum trebuie să bem sucul de struguri

Secretele mustului, cât și cum trebuie să bem sucul de struguri
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

A venit și vremea mustului! Sucul de sezon are "dichisul" lui și pentru a ne bucura de beneficiile lui trebuie să ținem cont de o serie de reguli, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit, la emisiunea "Pastila de Frumusețe".

Unul dintre aspectele importante în ceea ce privește consumul de fructe, în general, este acela de a nu ne pune în pericol silueta sau sistemul digestiv.

"Toate studiile arată că un consum mai mare de fructe este asociat cu o sănătate mai bună, cu mai puțin cancer, mai puține boli cardiovasculare, chiar mai puțin diabet.

Nu te aștepta să mănânci ceva cu zahăr și să scadă riscul de diabet, pentru că una este alimentul întreg, dacă vorbim de struguri și antioxidanții pe care îi conțin, atât în coajă, strugurii roșii în special, dar și în semințe, acestea trebuie sparte și înghițite, nu trebuie aruncate, aceste alte substanțe prezente în fructe ne protejează de diverse boli.

Este mult mai bine să luăm acest zahăr din fructe, decât din zahărul alb, rafinat. La fructe contează foarte mult cantitatea totală pe care o mâncăm, dar și ce alimente mai mâncăm pe lângă.

Vara, fiind sezonul fructelor, bineînțeles că reducem din aportul de grăsimi. Chiar și toamna, grăsimile nu prea sunt în mod natural. Apar nucile, sunt semințele oleaginoase, dar nu în cantități atât de mari, cum ar fi de exemplu iarna, când avem carnea de porc, foarte grasă, sau brânzeturile maturate", a declarat Cristian Mărgărit, în exclusivitate la "Pastila de Frumusețe", de la Spectacola și DCNews.

Cum vine sezonul mustului, care nu este altceva decât suc de struguri, Cristian Mărgărit a ținut să sublinieze importanța consumului cu măsură, mai mult, a venit și cu câteva sfaturi în acest sens.

"Atenție la cantitate, pentru că un volum foarte mare poate fi consumat fără să ne dăm seama. Un litru de must poate să conțină 100 de grame de zahăr, o cantitate foarte, foarte mare.

Însă, putem să folosim câteva trucuri. Să luăm aceste sucuri după ce am făcut sport, pentru că am ars deja calorii și facem doar o înlocuire a rezervelor, să îl bem cu înghițituri mici, să nu bem foarte mult deodată și la foarte multe sucuri se poate face o diluare cu apă.

De exemplu, dimineața, dacă vrei un suc de portocale, îl amesteci cu apă carbogazoasă și iată că ai o băutură răcoritoare pe toată durata zilei, iar cantitatea totală de suc nu va fi atât de mare ca în situația când ai lua efectiv sticla de jumătate de litru de suc și ai vărsa-o pe gât", a mai spus nutriționistul.

Explicația acestuia este că în situația consumului în înghițituri mici, "corpul nostru preia acest zahăr și îl folosește ca energie. Atunci când corpul nostru primește prea mult deodată, fie că vorbim despre zahăr, fie că vorbim despre grăsimi, proteine sau chiar alcool, organismul poate să facă față unui aport de o anumită substanță, inclusiv aceste substanțe cu rol energetic. Dacă este prea mult deodată, este nevoit să depoziteze", a mai spus Mărgărit.

Iar combinația cu apă nu duce doar la diluarea cantității de zahăr, dar și ajută la menținerea hidratării.

Citit 668 ori Ultima modificare Vineri, 06 Octombrie 2023 20:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.