Oameni de seamă. Adrian Pintea, actorul care a impresionat prin profunzimea interpretării
Foto: Maria Stanciu

Oameni de seamă. Adrian Pintea, actorul care a impresionat prin profunzimea interpretării
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Adrian Pintea s-a născut în localitatea Beiuş, judeţul Bihor, pe 9 octombrie 1954. A absolvit, în 1979, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică; din 1990, devine profesor la același institut, în prezent Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică. În 2002 şi-a susţinut lucrarea de doctorat în domeniul teatrului, cu teza „Hamlet sau actorul lucid”. În 2004, a absolvit Secţia de regie şi film a aceleiași universități, la clasa regizoarei Elisabeta Bostan.

Adrian Pintea a debutat pe scena Studioului Casandra, în piesa „Oedip salvat” de Radu Stanca, în regia Mihai Măniuţiu, în 1977; un an mai târziu, a interpretat un Romeo de neuitat, având-o ca parteneră pe Mariana Buruiană (Julieta) pe aceeași scenă, în spectacolul „Romeo şi Julieta”, de Shakespeare, în regia Cătălinei Buzoianu. Adrian Pintea a jucat cu pasiune şi talent pe scenele mai multor teatre bucureştene: „Ion Creangă” – în „Bogdan Dragoş”, „Şi tu faci parte din fericire”; „Lucia Sturdza Bulandra” – în „Pescăruşul”, regia Liviu Ciulei, „Repetiţie cu Barrymore”, după William Luce, în  2004, pe care l-a şi regizat, acesta fiind ultimul spectacol pe această scenă; „Teatrul Naţional”, în „Căsătoria”, „Romulus cel Mare”, „Însemnările unui necunoscut”, „A treia ţeapă”, „Monolog cu faţa la perete”, „Înscripţie pe piatra de hotar”, „Lumină de primăvară”, „Inocentul”; „Constantin Nottara” – în „Henric al IV-lea”, „Aceşti îngeri trişti”, „Transfer de personalitate”.

Dincolo de prezenţa sa carismatică, Adrian Pintea „a impresionat prin profunzimea interpretării”. În rolul lui Barrymore din spectacolul „Repetiţie cu Barrymore”, actorul vorbeşte spectatorilor cu dragoste şi disperare, despre fericirea şi nefericirea de a fi actor. Adrian Pintea a jucat, cu aceeaşi dăruire, în filme pentru marele ecran, dintre care menţionăm: „Între oglinzi paralele”, „Pădureanca”, „Moartea unui artist”, „Un bulgăre de humă”, „Nostradamus”, „Domnişoara Cristina”. A rămas în memoria publicului cinefil, în special prin seria de filme cu Iancu Jianu: „Iancu Jianu haiducul”, „Iancu Jianu Zapciu”. În  2006, a apărut în telenovela „Daria, iubirea mea” şi tot în acelaşi an, regizorul Francis Ford Coppola i-a încredinţat un rol în „Youth without Youth” („Tinereţe fără tinereţe”). Adrian Pintea a fost preocupat şi de literatură. În anul 1998 a fost răsplătit cu Premiul Luceafărul pentru volumul „Pământul americanului”; la data de 24 februarie 2003 şi-a lansat volumul de poezii, intitulat „Umbrit” şi, tot în anul 2003 şi-a editat, în volum, teza sa de doctorat, eseul „Hamlet sau actorul lucid”. Adrian Pintea a fost distins cu Premiul criticii „Cel mai bun actor” pentru rolul „Hamlet”, din piesa cu acelaşi nume, în regia lui Tompa Gabor, cu Premiul de excelenţă VIP 2005 şi VIP 2006, pentru regia spectacolului „Jesus Christ Superstar” de Andrew Lloyd. În  2004 a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor.

Bolnav fiind, Adrian Pintea a decedat la data de 8 iunie 2007, la numai 52 de ani.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 583 ori Ultima modificare Duminică, 08 Octombrie 2023 13:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.