Cu 30 de ani în urmă, România a devenit membru în mișcarea francofonă
Foto: Maria Stanciu

Cu 30 de ani în urmă, România a devenit membru în mișcarea francofonă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Termenul de "francofonie" a fost utilizat inițial de geograful francez Onesime Reclus, în anul 1880, pentru a desemna spațiile geografice unde limba franceză era folosită în mod curent, indiferent de situația politică a teritoriului respectiv. Consacrarea definitivă a dimensiunii instituționale a francofoniei a fost marcată de prima conferință a șefilor de stat și de guvern din țările având în comun folosirea limbii franceze, eveniment petrecut în 1886, la Versailles.

Participarea României la activitățile diverselor organisme francofone datează din 1990, odată cu conferințele ministeriale sectoriale care au avut loc începând din acea perioadă. Pe plan instituțional, oficializarea situației României a avut loc la Conferința la nivel înalt de la Paris - Chaillot, din 1991, când țara noastră a primit statutul de observator.

Calitatea de membru cu drepturi depline a României a fost obținută doi ani mai târziu, la cea de-a V-a Conferință la nivel înalt a șefilor de stat și de guvern ai țărilor vorbitoare de limbă franceză, desfășurată la Port Louis, Mauritius, în perioada 16-18 octombrie 1993.

După ce a dobândit statutul de membru cu drepturi depline, România a organizat: cea de-a XII-a sesiune a Conferinței Ministeriale a Francofoniei (CMF) și cea de-a XXXI-a sesiune a Consiliului Permanent al Francofoniei (CPF), ambele desfășurate, la București, în decembrie 1998. În acest moment s-a adoptat denumirea de Organizația Internațională a Francofoniei.

La 7-8 februarie 2001, în cadrul celei de-a XII-a sesiuni a Conferinței Ministeriale a Francofoniei, desfășurată la N'Djamena, în Ciad, delegația României, condusă de Mihnea Moțoc, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a prezentat oficial candidatura României pentru organizarea la București a celui de-al XI-lea summit al Francofoniei, în anul 2006, care a fost aprobată. În perioada 25-29 septembrie 2006, s-a desfășurat la București cea de-a XI-a Conferință a șefilor de stat și de guvern care au în comun limba franceză - Summitul Francofoniei. A fost primul eveniment de o asemenea anvergură găzduit vreodată de România și primul Summit al Francofoniei care a avut loc în Europa Centrală și de Sud-Est. România a fost prezentă la reuniunea de parteneriat a statelor din Europa Centrală și de Est, membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei în domeniul educației, desfășurată la Vilnius, în perioada 25 septembrie - 4 octombrie 2002.

La cea de-a IV-a ediție a Jocurilor Francofoniei, desfășurată la Ottawa, în iulie 2001, delegația României a reușit performanța de a ocupa în final locul întâi pe medalii, urmată pe podium de delegațiile Franței şi Canadei.

Citit 585 ori Ultima modificare Duminică, 15 Octombrie 2023 12:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.