Oameni de seamă. Condoleezza Rice, "prințesa războinică" de la Casa Albă

Oameni de seamă. Condoleezza Rice, "prințesa războinică" de la Casa Albă
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Condoleezza Rice s-a născut pe 14 noiembrie 1954, la Birmingham, Alabama. Ea a obținut licența în științe politice în 1974, diploma de master în științe politice în 1975 și doctoratul în științe politice în 1981.

După absolvire, a fost profesoară de științe politice la Universitatea Stanford. În 1987 a fost consilier al șefilor de stat major comun, iar în 1989 a fost numită director al afacerilor sovietice și est-europene în Consiliul de Securitate Națională. S-a întors la Stanford în 1991, unde a rămas până în 1999.

În 2001, a primit funcția de consilier pentru securitate națională, până în 2005, când a fost desemnată secretar de stat, Rice susținând extinderea guvernelor democratice și ideea de "diplomație transformațională". În timpul mandatelor sale, SUA au experimentat atacurile din 11 septembrie, dar și atacul asupra Irakului, justificat prin vânarea de arme de distrugere în masă. De-a lungul carierei sale politice, a arătat opinii împărțite cu privire la drepturile LGBT, controlul armelor, terorismul, capacitățile nucleare, imigrația, avortul ș.a.

Condoleezza Rice a fost prima femeie consilier pentru securitate națională și prima femeie afro-americană în funcția de secretar de stat al SUA, fiind o deschizătoare de drumuri pentru femeile din politică.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 697 ori Ultima modificare Luni, 13 Noiembrie 2023 10:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.