Cu murături, sănătatea are gust și e accesibilă oricui

Cu murături, sănătatea are gust și e accesibilă oricui
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ne aflăm în plin sezon al murăturilor, iar pe lângă faptul că o cămară plină ne dă o senzație de bine, beneficiile pe care le obținem de la murături în ceea ce privește sănătatea nu sunt nici ele de neglijat. Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat care sunt beneficiile pe care ni le dau murăturile pe toată perioada rece, în care suntem mai expuși la deficitul de vitamine și minerale.

”E timpul să puneți murături! Dacă tot a venit anotimpul rece, haideți să vorbim despre murături - o variantă sănătoasă de a consuma legume și în timpul iernii. Murăturile fac parte din categoria alimentelor fermentate, conțin bacterii vii și au efect probiotic - completează și îmbogățesc microbiota intestinală de care depinde imunitatea.

Un pic de biochimie: lacto-fermentația este o metodă de conservare în care alimentele se lasă la macerat cu sare într-o incintă închisă, fără aer. În prezența bacteriilor (mai ales lactobacili), glucidele din legume vor fermenta și vor elibera gaz, enzime și acid lactic. Acesta din urmă acționează ca un conservant, scade pH-ul mediului și blochează multiplicarea microorganismelor responsabile de alterarea produsului.

Aciditatea acidului lactic va distruge bacteriile patogene și va produce fermenți lactici, adică bacterii benefice cu efect probiotic. Când concentrația de acid lactic atinge un anumit nivel, preparatul se echilibrează și fermentația se oprește de la sine după 2-3 săptămâni. Această metodă de conservare a alimentelor stă la baza obținerii de murături, produse lactate fermentate și brânzeturi”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

”Alte metode de conservare, care presupun un tratament termic (fierbere sau congelare) riscă să modifice calitățile nutritive ale alimentelor. Spre deosebire de ele, lacto-fermentația permite păstrarea legumelor proaspete și chiar le face mai ușor de digerat - o parte din nutrienți sunt mai ușor de asimilat, iar conținutul de vitamine crește.

La greutate egală varza murată este de 2 ori mai bogată în vitamina C față de varză proaspătă, are mai puțin sulf, iar fibrele sunt parțial înmuiate, fără risc de indigestie.

Castraveți, gogonele, conopidă, ceapă, morcovi, ridichi, sfeclă și chiar pepeni, mere sau gutui, toate legumele și fructele pot fi transformate în murături. Legumele lacto-fermentate sunt benefice pentru sănătate datorită enzimelor, vitaminelor și mineralelor care apar în mod natural în urma fermentației. Odată cu fermentația, în alimentul respectiv se dezvoltă un întreg ecosistem microbian (bacterii lactice și acide, drojdii etc.) - se poate ajunge de la un milion până la un miliard de microorganisme/ gram de legume fermentate.

Pe lângă produsele lactate acide și brânzeturi, murăturile sunt cea mai valoroasă sursă de fermenți vii (lactobacili și bifidobacterii) care întăresc sistemul imunitar. Produsele probiotice au avantajul că echilibrează flora intestinală, reduc inflamația și riscul de intoleranțe digestive, îmbunătățesc digestia și ameliorează sindromul de colon iritabil”, a mai scris nutriționistul.

”Parte integrantă din tradițiile culinare românești, murăturile sunt ușor de preparat și se păstrează timp îndelungat. Datorită concentrației mari de bacterii benefice pe care le conțin, priviți-le ca pe niște alimente vii, sunt probiotice bogate în vitamina C, de consumat regulat.

Cu murături, sănătatea are gust și e accesibilă oricui - aveți nevoie de legume, un borcan, apă și sare. Spor la treabă!”, a concluzionat Mihaela Bilic.

Citit 748 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Noiembrie 2023 01:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.