Oameni de seamă. Carlo Collodi, creatorul personajului "Pinocchio"

Oameni de seamă. Carlo Collodi, creatorul personajului "Pinocchio"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Carlo Collodi (pe numele adevărat Carlo Lorenzini), scriitor și ziarist italian, s-a născut pe 24 noiembrie 1826, la Florența. Pseudonimul său vine de la satul Collodi, unde s-a născut mama sa și unde și-a petrecut și el o bună parte din copilărie. Până la vârsta de 17 ani, Collodi a fost elev al mai multor școli conduse de ordine călugărești catolice și a frecventat diferite cercuri literare.

Activitatea lui de scriitor a început la 20 de ani, prin recenzii pentru catalogul unui librar florentin. Au urmat recenzii pentru periodicul "Italia muzicală". Ca jurnalist, și-a construit faima în doar câțiva ani, prin contribuția la o mare varietate de periodice și prin conducerea sau chiar fondarea unor ziare importante.

În anii 1850, și-a îndreptat atenția și spre beletristică, adoptând definitiv pseudonimul Carlo Collodi. A început să scrie cărți pentru copii în 1876, odată cu publicarea culegerii "Povestirile zânelor", o excelentă traducere de basme literare franceze. Aceasta a fost urmată de o serie de cărți special concepute pentru uz școlar, în care basmul se împletea cu prezentarea cunoștințelor. Lucrări precum "Giannettino", "Micuțul", "Socotitoarea lui Giannettino", "Gramatica lui Giannettino", "Călătoria lui Giannettino prin Italia", "Lanterna magică a lui Giannettino" l-au transformat într-un autor de referință pentru sistemul educațional italian.

În 1881 a început să contribuie regulat la revista "Ziarul pentru copii" din Italia, care a publicat şi primul episod din "Aventurile lui Pinocchio". A urmat apoi "Pip?, sau maimuțelul de culoarea trandafirului", care este o continuare a poveștii lui Pinocchio, dar cu un ton de autopersiflare. Aceste povestiri au fost mai târziu adunate în cartea "Povești vesele", în 1887.

Carlo Collodi a murit pe 26 octombrie 1890, la Florența, și a fost înmormântat în Cimitirul Eroilor din orășelul San Miniato la Monte. Toate lucrările lui au fost donate de familie Bibliotecii Naționale Centrale din Florența, unde sunt păstrate și în zilele noastre.

Dacă numele lui a fost la început remarcat mai ales pentru contribuția ca jurnalist și autor de manuale școlare, succesul mondial al cărții scrise doar pentru amuzament "Aventurile lui Pinocchio" i-a adus autorului toscan faima și celebritatea.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 512 ori Ultima modificare Joi, 23 Noiembrie 2023 17:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.