Consumul excesiv de sare crește riscul de demență

Consumul excesiv de sare crește riscul de demență
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Se estimează că majoritatea oamenilor din lume consumă între 9 și 12 grame de sare pe zi, ceea ce este cu mult peste maximul zilnic recomandat. Acest lucru este îngrijorător, deoarece consumul excesiv reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, principala cauză de deces în lume.

Sarea este asociată cu hipertensiunea arterială, fiind un factor de risc pentru bolile de inimă, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Potrivit unui studiu publicat în revista științifică British Journal of Pharmacology excesul consumului de sare ar putea fi legat de un risc crescut de demență, scrie 20minutos.es. Pentru a ajunge la această concluzie, autorii studiului au folosit șoareci cărora le-au furnizat apă sărată timp de 12 săptămâni. În paralel, le monitorizau tensiunea arterială, funcția cognitivă și emoțională și fosforilarea proteinei TAU. Această abordare a arătat că, într-adevăr, șoarecii care au primit sare au prezentat o tensiune crescută și o fosforilare crescută a TAU în creier. În mod similar, s-au observat niveluri reduse ale unor proteine precum CaMKI și PSD95.

Nu este prima dată când se observă asocieri între hipertensiune arterială și demență. Mai mult, există o formă de demență direct legată de acest aspect (demența vasculară). Cu toate acestea, potrivit studiului, consumul excesiv de sare dăunează creierului. Sarea este necesară organismului ca să funcționeze normal. Dar un consum exagerat de sare aduce daune. Sarea activează centrii plăcerii din creier în același mod în care o face zahărul.

Pentru corpul uman, atât excesul de sare, cât și lipsa acesteia sunt la fel de dăunătoare. Peste 40% dintre oameni au o slăbiciune pentru gusturile sărate, iar acest procent este în creștere. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 80% din sarea consumată a fost adăugată în alimente în timpul procesului de producție.

Aproape toate alimentele procesate sunt bogate în sare pentru a le face mai gustoase, ceea ce poate crește treptat pofta de alimente mai sărate. Prin urmare, dacă mănânci în cafenele, restaurante sau diverse localuri, cantitatea de sare va crește, la fel și dependența de alimentele sărate.

Citit 638 ori Ultima modificare Duminică, 07 Ianuarie 2024 10:52

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Iancu Jianul
    Duminică, 07 Ianuarie 2024 13:18
    5.13.170.***
    Mai toate alimentele procesate contin sare in mod excesiv, ca si conservant foarte ieftin! Mai mult aproape toata sarea din comert, contine Conglomerat E523 parca.... unele chiar doua! Sarea nu trebuie sa contina nimic, cu exceptia iodului! Bomboanele ieftine pana in 10 Ron punga contin zahar 60%!
    0
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.