Oameni de seamă. Paul Newman, unul dintre cei mai apreciați actori de la Hollywood

Oameni de seamă. Paul Newman, unul dintre cei mai apreciați actori de la Hollywood
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Actorul american Paul Newman s-a născut pe 26 ianuarie 1925, în Ohio. A fost unul dintre cei mai apreciați actori de la Hollywood, a cărui privire de azur a rămas până în ziua de azi întipărită în inimile celor care l-au iubit și apreciat. Prin jocul discret şi cerebral, prin umorul cu care şi-a abordat rolurile, a transformat filmele în care a fost distribuit în adevărate evenimente cinematografice.

A urmat studii la "Shaker Heights School", apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit, în 1949, la Kenyon College, unde şi-a luat licenţa în ştiinţe economice. A studiat actoria la Universitatea din Yale, Connecticut. În 1953, şi-a făcut debutul pe Broadway, în piesa "Picnic". A avut mai multe roluri de figuraţie, episodice şi secundare în diverse seriale tv ("Suspense", 1949-1954; "The web", 1952-1953).

A debutat în ''The Silver Chalice'' şi a reuşit să se impună cu cel de-al doilea rol din carieră, cel al lui Rocky Graziano în ''Cineva acolo sus mă iubește''. Au urmat: ''Lunga vară fierbinte'', ''Pisica pe acoperișul fierbinte'' şi ''Dulcea pasăre a tinereții''. Alături de Robert Redford, Paul Newman a dat viaţă unuia dintre cele mai fermecătoare cupluri cinematografice, în ''Butch Cassidy şi Sundance Kid'' (1969). A mai jucat în filme precum ''Cacealmaua" , ''Infernul din zgârie-nori '', ''Furie pe gheață'', ''Verdictul''.

În 1987, a fost distins cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în filmul ''Culoarea banilor'', regizat de Martin Scorsese, unde a apărut alături de Tom Cruise. A fost nominalizat de nouă ori la Premiul Oscar şi a mai fost recompensat cu trei Globuri de Aur, premii BAFTA, Cannes și Emmy, precum și numeroase premii onorifice.

Au urmat filme precum ''Domnul și doamna Bridge'', ''Afacerea Hudsucker'', ''Amurg'', ''Mesaj de departe'', ''Aici sunt banii'', ''Drumul spre pierzanie'', ''Orașul nostru'', ''Empire Falls'', ''Mașini''.

A lucrat, de-a lungul anilor, cu cei mai importanţi regizori ai vremii, printre care Alfred Hitchcock, John Huston, Robert Altman, Martin Scorsese şi fraţii Coen. Printre partenerii săi de film s-au numărat Elizabeth Taylor, Lauren Bacall, Tom Cruise, Tom Hanks şi Robert Redford.

A creat o companie alimentară, "Newman's Own", care donează toate încasările pentru acte de caritate.

A militat pentru drepturi civice, a fost pilot de automobile, om de afaceri, magnat de presă.

A încetat din viaţă pe 26 septembrie 2008, în Connecticut, SUA, în urma unui cancer pulmonar.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 489 ori Ultima modificare Vineri, 26 Ianuarie 2024 11:16

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de comunismul
    Vineri, 26 Ianuarie 2024 14:29
    5.13.157.***
    mda actorii de altadata! ce vremuri! atunci chiar exista radio-televiziune! radio-televiziune astazi e mai greu! din pacate! ramanem cu istoria! sa nu uitam cata munca si eforturi trebuiau sa depuna actorii si actritele atunci! sa iasa scenele ca lumea! astazi cum sa zic spun! e prea simplu!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.