Oameni de seamă. Abraham Lincoln, preşedintele care a desfiinţat sclavia în SUA

Oameni de seamă. Abraham Lincoln, preşedintele care a desfiinţat sclavia în SUA
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Preşedintele american Abraham Lincoln s-a născut pe 12 februarie 1809, în Hardin County, Kentucky.

Provenind dintr-o familie săracă de fermieri, cu părinți analfabeți, a fost nevoit să muncească, pentru a-şi ajuta familia. Prin urmare, nu a primit educaţie şcolară, ci s-a autoeducat, studiind singur matematica, literatura şi dreptul.

Împreună cu familia s-a mutat în Illinois în 1830, unde a debutat ca politician. În 1834, a fost ales în Adunarea generală a statului Illinois şi a primit dreptul de a practica avocatura, deschizându-şi un birou la Springfield. În 1846 a fost ales în Congresul SUA din partea statului Illinois, iar în 1847 s-a mutat la Washington.

Ca avocat şi politician, s-a situat de la început împotriva sclaviei, pe care o considera nedreaptă şi a depus eforturi pentru abolirea sa. Problema sclaviei a divizat societate americană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Astfel, dacă în nordul SUA predomina sectorul industrial, în sud existau mari plantaţii pe care lucrau sclavi negri, care trăiau în condiţii mizere.

Pe 6 noiembrie 1860, Lincoln a fost ales cel de-al 16-lea președinte al Statelor Unite, fiind primul președinte dat de Partidul Republican.

Preşedinţia lui Lincoln (1861-1865) a fost marcată de izbucnirea Războiului Civil dintre Nord şi Sud, numit şi Războiul de Secesiune, care a acoperit, ca desfăşurare, tot mandatul prezidenţial. Pe toată durata războiului, Lincoln a apărat integritatea SUA, în contextul în care statele din sud doreau desprinderea din uniune şi s-au organizat într-un nou stat, Statele Confederate ale Americii.

Pe 22 septembrie 1862, Lincoln a emis "Proclamaţia de emancipare", intrată în vigoare la 1 ianuarie 1863, care a condus la eliberarea sclavilor din toate statele SUA. Sclavia a fost total abolită în 1865, odată cu includerea în Constituţia SUA a amendamentului al XIII-lea.

Pe 8 noiembrie 1864, Lincoln  a fost reales președinte.

Celebritatea lui Abraham Lincoln se datorează deciziilor sale, care au schimbat istoria Statelor Unite. A militat pentru libertate şi tradiţie, fiind devotat principiilor Părinţilor Fondatori ai SUA. De asemenea, a favorizat modernizarea economică şi a încurajat urbanizarea, a menţinut unită o naţiune divizată, într-o perioadă dificilă, după Războiul de Secesiune.

Abraham Lincoln continuă să se numere printre cei mai admiraţi oameni de pe planetă, prin prisma vieţii sale presărate cu obstacole transformate în realizări notabile. A reuşit să-şi graveze pentru totdeauna numele în istoria Americii.

Pe 14 aprilie 1865, Abraham Lincoln a fost împușcat, în timp ce se afla la teatru, de un simpatizant al Confederaţiei, actorul John Wilkes Booth. A încetat din viață pe 15 aprilie 1865, la Washington.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 554 ori Ultima modificare Duminică, 11 Februarie 2024 12:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.